PRIZNANJE

FIFA: Luka Modrić najbolji nogometaš na svijetu

Kruna karijere

AFP

Avaz Sport

24.9.2018

Luka Modrić proglašen je na ceremoniji u londonskom "Royal Festival Hallu" u izboru Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) za najboljeg nogometaša godine. U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu koja nosi naziv "FIFA The Best" bili su još Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano) i  Egipćanin Mohamed Salah. Pored ove nagrade, Modrić je izabran i u najbolju ekipu ove godine. 

Podsjetimo, Modrić je s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i bio proglašen za najboljeg igrača turnira.  Sa Realom je osvojio Ligu prvaka, a izabran je i za najboljeg nogometaša prošle sezone u izboru Evropske nogometne asocijacije (UEFA-e). 

Luka Modrić je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Mesija (Messi) i Ronalda koji su ovu prestižnu nagradu osvajali po pet puta.

- Ovo je godina Luke Modrića, već sam to rekao. Mesi i Ronaldo, svaka čast, ali Modrić je ove godine najbolji na svijetu - rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Selektor Engleske Geret Sautgejt (Gareth Southgate) glasao je za Modrića. 

- Glasao sam za Modrića, bio je fantastičan protiv nas, došao je do finala SP, osvojio je Ligu prvaka, teško je to postići u jednoj sezoni - zaključio je Sautgejt.

Izabrana je i najbolja ekipa za 2018. godinu koju čine: David De Hea (Gea), Dani Alves, Marselo (Marcelo),Rafael Varan (Raphael Varane), Serhio Ramos (Sergio), Luka Modrić, Ngolo Kante, Eden Azar (Hazard), Lionel Mesi (Messi), Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) i Kristijano Ronaldo (Cristiano). 

Za najboljeg golmana izabran je fenomenalni Belgijac Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois). 

Kilijanu Mbapeu (Kylian Mbappe) pripala je nagrada za najboljeg mladog igrača, dok je nagrada Ferenc Puškaš za najljepši gol godine otišla Mohamedu Salahu za krasan gol protiv Evertona. 

Nagrada za najbolje navijače pripala je navijačima Perua, a nagrada za fer plej Nijemcu Lenartu Tiju (Lennart Thy). Najbolja nogometašica svijeta je Marta, kapetenica Brazila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.