PRIČA IZ AFRIKE

Gana je fudbalska oaza

Piše: G. Š.

27.9.2018

Naš trener Edin Prljača (47), koji je prije dvije sedmice potpisao jednogodišnji ugovor s Akra lajonsom iz Gane, još nije debitirao u zvaničnim utakmicama.

Korupcijski skandal

- Prvenstvo Gane, koje je prekinuto zbog korupcijske afere u ovdašnjem nacionalnom savezu, još nije nastavljeno - prenosi Prljača te dodaje da je ostvario pobjede u dvije prijateljske utakmice.

Nakon što je u kinima prikazan dokumentarni film, koji traje sat i po, a koji jasno prikazuje kako mito uzimaju predsjednik i članovi Fudbalskog saveza Gane te fudbalske sudije, predsjednik države odlučio je da smijeni sve fudbalske strukture, a protiv aktera korupcijskog skandala iz spomenutog dokumentarca sada se vode krivični postupci.

- Neki od njih bili su ili su još lišeni slobode… U spomenutom dokumentarcu, koji se snimao pune dvije godine, spominje se čak i predsjednik države. I njega povezuju s nečasnim radnjama u fudbalu tako da se ovdje digla velika prašina. Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) htjela je u prvi mah da suspendira Fudbalski savez Gane, odnosno da ih izbaci iz svih takmičenja, ali se ipak odlučila da postavi Komitet za normalizaciju, kao prije nekoliko godina kod nas, u Bosni i Hercegovini – prenosi Prljača.

Sponzor tamošnje lige želio je da od minulog vikenda organizira turnirski način takmičenja, nakon čega bi dobili novog prvaka Gane, ali je Komitet za normalizaciju stavio veto na tu odluku.

- Sada svi čekamo novu odluku Komiteta… Sponzor lige je planirao da u naredna tri mjeseca sve ekipe iz Prve i Druge lige igraju zajedničke turnire, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

Centar i predgrađe

Na pitanje kako se snašao u Gani, odnosno kako je živjeti u glavnom gradu Akri, bivši trener Sarajeva, Travnika, Olimpika, Čelika… odgovara:

- Imam stan u jednoj vili, gdje, također, stanuju igrači koji nisu iz glavnog grada. Inače, u Akri imate sve, od evropskih restorana i trgovina do afričkih… Centar grada je moderan, ali čim zađete malo dalje, u predgrađe, tamo su već zemljane ulice. Akra, navodno, zvnično ima skoro tri miliona stanovnika, mada ovdje kažu da ih je bar duplo više. Fudbalska infrastruktura je kao u BiH prije desetak godina, s tim da treba izdvojiti moj klub, čiji je vlasnik njemačko-ganska korporacija. Mi imamo odličnu organizaciju kluba, ali i uvjete za trenažni proces tako da i druge ekipe koriste naš teren. Inače, ovdje na svakom koraku, na stadionu, odnosno na terenu ili ulici gdje se igra fudbal, srećem odlične igrače… - kaže Prljača.

Komšije Pele, Desai i Jeboa 

Prljača ima stan u kvartu Akre u kojem vile imaju fudbalske legende Abedi Pele, Marsel Desai, Entoni Jeboa…

- U nedjelju sam bio na kafi s Desaijem. Njemački ZDF snimao je reportažu o trenutnom stanju fudbala u Gani pa smo Desai i ja bili sagovornici… - objašnjava Prljača te dodaje:

- Niko od spomenutih legendi nije više u fudbalu. Jednostavno, kako kažu, punim plućima uživaju u životu. Ipak, oni su zaradili veliki novac, koji ovdje vrijedi još više. Kako sam čuo, Jeboa ne izlazi s golf terena…

10 hiljada dolara može mjesečno zaraditi strani trener, dok domaći stručnjaci i fudbaleri dobiju samo nekoliko stotina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.