NOGOMET

Turci bijesni na UEFA-u: Odluka je jadna, mi ništa nismo izgubili, izgubio je nogomet

EP 2024. dodijeljeno Njemačkoj

Ilustracija

Avaz Sport

27.9.2018

Turska ni četvrti put nije dobila organizaciju Evropskog prvenstva, poslije kandidatura 2008., 2012. i 2016. godine, pošto je danas Izvršni komitet UEFA-e u Nionu dodijelio Njemačkoj domaćinstvo Evropskog nogometnog prvenstva 2024. godine.

Nakon što je odluka donesena, oglasio se ministar sporta Turske Muharem Kasapolu (Muharrem Kasapoğlu), koji je rekao da je "za žaljenje" odluka UEFA-e da Njemačkoj dodijeli domaćinstvo EP-a.

Uznemirujuće je za UEFA-u i za Evropsko prvenstvo 2024. godine što naša zemlja nije domaćin uprkos svojoj snazi. Mi kao zemlja nismo izgubili ništa, Evropsko prvenstvo će izgubiti našu stručnost i naše gostoprimstvo - rekao je Kasapolu.

On je odluku ocijenio "jadnom". 

- Bila bi dobitna kombinacija da smo dobili mogućnost da organiziramo takmičenje na ovom području, u ovoj zemlji. Ali naša zemlja nije izgubila ništa - dodao je Kasapolu. 

Njemačka i Turska su bile jedini kandidati za organizaciju EP-a, ali, prema procjeni UEFA-e, kandidatura Turske je bila rizična zbog represivnog režima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Domaćin Evropskog prvenstva dobiven je tajnim glasanjem, Njemačka je dobila 12 glasova, Turska je dobila četiri, a jedan delegat je bio odsutan. Pravo glasa nisu imali predstavnici nogometnih saveza Njemačke i Turske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.