NOGOMET

FIFA planira uvesti regulacije na tržištu kako bi spriječila astronomske transfere

Infantino će ustrajati na ovoj reformi

Nejmar: Iz Barcelone u PSŽ za 222 miliona eura. AFP

Avaz Sport

28.9.2018

FIFA planira uvesti regulacije na tržištu transfera kako bi stala u kraj astronomskim odšetatama. Posebna komisija uz podršku predsjednika Đanija Infantina (Gianni Infantino) najavila je uvođenje kompjuterskog algoritma koji će matematičkim putem odrediti realnu visinu transfera.

- Sistem transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište, što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače. A oni su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera - navodi se u izvještaju komisije.

Shodno tome, komisija je predložila uvođenje ograničenja iznosa koji klubovi smiju potrošiti na dovođenje novih igrača. Svi oni klubovi koji bi prmašili taj iznos plaćali bi tzv. porez na luksuz. Taj bi se novac usmjeravao u Fond solidarnosti i onda se raspoređivao po FIFA-inim nalozima tamo gdje je nogometu najpotrebnije.

Uz sve navedeno ograničio bi broj igrača koje klubovi mogu imati na raspolaganju jer je Komisija utvrdila da neki klubovi imaju i do 40 igrača na posudbama, poput primjerice Čelzija.

Infantino je ovu revolucionarnu reformu najavio još i prije preuzimanja funkcije FIFA-inog predsjednika i čini se da će ustrajati na izvršavanju ovog obećanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.