BUDUĆNOST BH. FUDBALA

Hamza Čataković: Slovačka je bila dobar izbor

Žao mi je što nisam više igrao za Sarajevo

G.Š.

29.9.2018

Hamza Čataković, U-21 reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je u prvih devet kola najbolji strijelac i asistent slovačkog Trenčina, sigurno je jedan od naših najtalentiranijih igrača i budućnost bh. fudbala. Isti broj golova i asistencija ima i njegov klupski saigrač, Holanđanin Džoi Sligers (Joey Sleegers), ali je on na terenu proveo 586 minuta, a Čataković 579.

Zadržati formu

- Zadovoljan sam startom sezone, kao i finišem prethodne takmičarske godine... Za sada stvarno sve ide super – kaže Čataković u razgovoru za “Dnevni avaz” te dodaje:

- S obzirom na to da sada igram na poziciji veznog igrača, moram biti zadovoljan brojem postignutih golova. Samo moram ovako i nastaviti.

Trenčin je trenutno trećeplasirani tim slovačke elite, sa šest bodova zaostataka za liderom Slovanom iz Bratislave te bodom za DAC-om.

- Slovačka liga je zanimljiva, jer su tu i Slovan, ali i Trnava, koja u prvenstvu, čini mi se, plaća danak igranja u Evropi.

Spartak iz Trnave trenutno je deveti sa samo osam bodova.

- Ima tu još nekoliko ekipa koje hoće i znaju da igraju fudbal - kaže Čataković, koji je u januaru ove godine stigao u Trenčin iz bordo tima s Koševa, te dodaje:

- Trenčin je bio dobar izbor nakon svega što mi se desilo. U Slovačkoj sam uspio da se vratim u pravu formu i da nastavim svoj fudbalski razvoj.

Prije nego što je otišao u Slovačku, Čataković je, podsjetimo, skoro cijelu prošlu godinu proveo izvan terena zbog teže povrede ligamenata.

- Ta je povreda daleko iza mene. Već sam odavno fokusiran samo na teren i treninge. Zadovoljam sam igrama koje sam pružao krajem prošle sezone, ali i na početku ove. Ako Bog da, nadam se da ću ovako nastaviti i dalje, pa i još bolje.

Neizbježna tema u razgovoru s Čatakovićem je klub s Koševa.

- Žao mi je što nisam više igrao za Sarajevo. Volio bih, naprimjer, da sam imao priliku igrati u vječitom derbiju protiv Željezničara. Ipak je to najveće utakmice u BiH. Zbog toga najviše žalim, ali tako je to u fudbalu.

Jasan cilj

Mlada reprezentacija BiH 16. oktobra igra odlučujuću utakmicu, u gostima sa Portugalom, najvjerovatnije za plasman u baraž Evropskog prvenstva.

- I tamo ćemo ići na pobjedu. Nemamo šta izgubiti - kaže Čataković.

Rumunija i BiH uoči posljednjeg kola imaju po 18 bodova, a Portugal 16, s tim što Rumuni dočekuju Lihtenštajn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.