KUP UEFA

Sarajevo na prepunom Koševu odigralo 3:3 sa HSV-om

HSV je bio najveći klub koji je gostovao u Sarajevu, nakon Mančester junajteda

FK Sarajevo

Avaz Sport

1.10.2018

Na današnji dan prije tačno 38 godina FK Sarajevo je u uzvratnoj utakmici Kupa UEFA na stadionu Koševo, pred oko 45.000 gledalaca, odigrao 3:3 sa njemačkim HSV-om. 

Zbog poraza u prvom meču u Hamburgu 4:2 izabranici Fuada Muzurović oprostili su se od daljnjeg takmičenja.

HSV je bio najveći klub koji je gostovao u Sarajevu, nakon Mančester junajteda. Sarajevo je revanš na Koševu dočekalo oslabljeno, budući da je sudija prvog susreta Tomas (Thomas) pokazao crvene kartone čak trojici fudbalera Sarajeva (Radeljaš, Hadžibegić, Milak), ali su navijači Sarajeva do posljednjeg mjesta i pjesmom nosili svoj tim do posljednjeg sudijskog zvižduka, uz nadu da će bordo tim doći do pobjede od 2:0 ili 3:1.

Sarajevo je odigralo jednu od najboljih utakmica u svojoj historiji, a napadi ka golu Nijemaca su se redali jedan za drugim. Već u prvih 15 minuta susreta Sarajevo je stvorilo četiri izgledne šanse, ali Merdanović, dva puta Lukić te Kapetanović nisu uspjeli zatresti mrežu Kolitke. Ipak, osam minuta kasnije Koševo je proključalo. Lukić je prošao po lijevoj strani, ušao u šesnaesterac i pogodio za 1:0. 

Sarajevo je nakon vodećeg gola nastavilo sa napadima, ali samo tri minuta kasnije stiglo je izjednačenje, kada gostujući centarfor Horst Hrubeš (Hrubesch) koristi zbunjenost odbrane Sarajeva i postiže svoj prvi gol. Potom na scenu stupa ubitačni tandem Safet Sušić - Predrag Pašić. Najprije je Sušić s lakoćom prošao kroz gostujuću odbranu, odigrao povratnu loptu prema Pašiću koji vraća prednost bordo timu. S tim rezultatom se otišlo na odmor. 

Drugo poluvrijeme je krenulo silovito, čekao se treći gol koji bi Sarajevu donio prolazak dalje, a dvije izgledne prilike imao je Merdanović, ali oba puta je bio neprecizan. Ono što nije uspio Merdanović jeste Hrubeš koji na asistenciju Feliksa Magata (Felix Magath) postiže gol za 2:2. Tu nije bio kraj uzbuđenjima. U 80. minuti Pašić, ponovo na asistenciju Sušića, postiže gol za 3:2, a navijači su opet na nogama. Dok se čekao četvrti gol koji bi donio produžetke, gosti su izveli brz kontranapad, koji je Hrubeš pretvorio u svoj treći gol na utakmici za konačnih 3:3. 

Treći gol HSV-ove devetke je definitivno razbio snove u prolazak dalje. Ipak, Sarajevo nije imalo razloga za tugu, na krilima Sušića i Pašića pokazali su zube viceprvaku Njemačke i Evrope, a navijačima je ostalo da se pitaju da li bi se Hrubešh tek tako proslavio u ovom susretu, da Tomas nije u prvom susretu neopravdano isključio Faruka Hadžibegića.

Datum: 1. 10. 1980.

Gledalaca: 45.000, sudija: Paolo Kasarin (Casarin -Italija)

Strijelci: 1:0 - Lukić 23', 1:1 - Hrubeš 26', 2:1 - Pašić 36', 2:2 - Hrubeš 58', Pašić 80', 3:3 - Hrubeš 88'

SARAJEVO: Janjoš, D. Božović, Lukić, Vidaković, Rajković, N. Ferhatović, Sušić, Janjoš (Vukičević), S. Merdanović (Bešović), Kapetanović, Pašić. Trener: Muzurović.

HSV: Koitka, Kalc (Kaltz), Groh, Jakobs, Hajronimus (Hieronymus), Hartvig (Hartwig), Rajman (Reimann), Memering, Hrubeš (Hrubesch), Magat (Magath), Dresel (Dressel). Trener: Zebec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.