ENGLESKA

Kardif i Barnli korak do rekorda, igrali samo 42 minute

Uzbuna u vodstvu lige

AFP

Fena

2.10.2018

Engleski premijerligaši Kardif Siti i Barnli odigrali su u nedjelju najkraću utakmicu na Otoku u posljednjih pet godina, što je izazvalo uzbunu u vodstvu lige, ali i među čelnicima Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB), nogometnog tijela koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja. 

Kardif i Barnli odigrali su svega 42 minute čiste igre, dok je 48 minuta potrošeno na prekide, te razna zadržavanja. "Briljirao" je branič Kardifa Sin Morison (Sean Morrison), koji je na izvođenje auta tokom utakmice potrošio čak osam minuta. 

Bila je to najkraća premijerligaška utakmica nakon ogleda Aston Vile i Stouk Sitija iz decembra 2013. koja je imala 40 minuta i 50 sekundi čiste igre. 

Vodstvo Premijeršipa je ostalo šokirano ovim podatkom svjesno kako niko ne želi plaćati skupe karte kako bi gledao svega 40 minuta nogometa. 

IFAB još je prošle godine pokrenuo inicijativu "Play Fair" kojoj je glavni cilj povećati vrijeme kada je lopta u igri. IFAB želi utvrditi mogu li tehnologija ili primjeri iz drugih sportova pomoći kako bi i u nogometu bilo što više čiste igre. 

Jedan od prijedloga je da se utakmice igraju 2x30 minuta, ali bi se sat zaustavljao kod svakog prekida ili kada bi lopta izašla izvan terena. Razmatrane su i druge, malo manje kontroverzne promjene. Jedno od njih je i da bi golman mogao izvesti slobodni udarac ili gol-aut dok se lopta kreće. Predloženo je i da igrač kod izmjene može izaći na bilo kojem dijelu terena. 

Idući sastanak IFAB ima u martu iduće godine u Škotskoj i na njemu će se raspravljati o ovim idejama. 

IFAB je formiran 1886. na sastanku nogometnih saveza svih zemalja Ujedinjenog Kraljevstva u Mančesteru. Osim što s vremena na vrijeme uvede neko novo pravilo, IFAB nadopunjava pravila koja se koriste poglavito u utakmicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.