LOŠI REZULTATI

Kovač na meti kritika najvećih zvijezda, gdje je otišao Rodrigez

Očigledan primjer loše discipline, uprava na potezu

AFP

Avaz Sport

3.10.2018

Kao trener Bajerna u Njemačkoj, Niko Kovač se uvjerio da ovaj slavni bavarski klub u njemačkoj zovu FC Holivud.   

Nedodirljivi klub u zemlji i jedan od najvećih na svijetu uvijek je bio poprište borbi zvjezdanih klanova i zavjera nogometnih egomanijaka protiv trenera. 

Samo su rijetki oni koji su barem malo uspjeli držati svlačionicu Bavaraca pod kontrolom. Posebno ako se zna da je trener uvijek tamo između dvije vatre: aktuelnih zvijezda u svlačionici i historijskih kancelarijskih veličina.   

Dodamo li tome da se radi o klubu u kojem se domaća dupla kruna podrazumijeva i gdje se jedinim pravim uspjehom smatra osvajanje Lige prvaka ili, ne daj Bože, ako se desi da Bajern ne pobijedi jednu jedinu utakmicu, trener je taj koji biva izložen strahovitom pritisku.   

Uostalom, veliki Otmar Hicfeld (Ottmar Hitzfeld), prvak Evrope s Borusijom iz Dortmunda i, naravno, kasnije Bajernom, bez obzira na sve što je prošao i osvojio, povukao se na dvije godine upravo zbog, kako je rekao, "velike depresije i sagorijevanja uzrokovanih pritiskom u ovom minhenskom gigantu". 

Upravo taj presing u posljednjih desetak dana itekako osjeća i hrvatski stručnjak na klupi Bajerna Niko Kovač. Sjajno je krenuo novi trener najtrofejnijeg njemačkog kluba u sezonu, pobjedama u svih sedam utakmica, no onda dolazi taj jedan bod i mršavih (1:1) protiv nejakog Augzburga. Nakon toga je uslijedio šok, poraz kod Herthe (0:2), također u Bundesligi. Najnoviji neuspjeh došao je sinoć, novim remijem na domaćem terenu protiv Ajaksa (1:1) u Ligi prvaka. 

Dakle, u Njemačkoj je odmah za naslovnice kada Bajern ne pobijedi jednu utakmicu. Kao što vidimo, tokom posljednje sedmice se to dogodilo tri puta zaredom, i to protiv ekipa od kojih je ovaj gigant daleko jači. Pri tome Bajern igra loše, dok protivnici vrlo lako čitaju Kovačevu igru.   

Njemački mediji navode u kojima je svoj stav zauzeo i čuveni Sport Bild da su tri zvijezde momčadi Mats Humels (Mats Hummels), Hames Rodrigez (James Rodríguez) i Havi Martinez (Javi Martínez) treneru izrazile nezadovoljstvo njegovom politikom čestih rotacija u ekipi. Humels je prema istom izvoru jako ljut jer ga je Kovač nakon remija  s Augzburgom kritizirao, smatrajući ga slabom karikom odbrane.    

S druge strane, kolumbijska zvijezda u Bajernovom dresu je, pak, snimljena kako sinoć ljutito napušta svlačionicu Bavaraca i bez riječi prolazi pored novinara. Sve se to desilo desetak minuta nakon što je glavni sudija meča označio kraj utakmice protiv Ajaksa.    

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.