NEREDI

Hajduk drakonski kažnjen, četiri utakmice bez prisustva ''Torcide''

Kažnjen i stručni štab, napravljen presedan HNL-a

Arhiv

Avaz Sport

4.10.2018

Sudija za disciplinske prekršaje Prve HNL lige Alen Klakočer objavio je kaznu Hajduku zbog incidenata navijača na Poljudu tokom derbija protiv Dinama iz Zagreba (0-0), u kojima je teško povrijeđen jedan vatrogasac kojem je topovski udar raznio prst. 

HNK Hajduk kažnjen je s četiri prvenstvene ili kup utakmice igranja bez prisutnosti gledalaca na utakmicama koje igra kao domaćin zbog prekršaja kažnjivih po članu 67. DK HNS-a na ovoj utakmici.    

Riječ je o utakmicama protiv Osijeka, Rijeke, Intera i Slavena Belupa. Osmi decembar protiv Istre 1961 datum je kada će splitski "Bili" ponovo igrati pred svojom ''Torcidom''.    

Tokom derbija sudija i delegat utakmice su evidentirali upotrebu velike količine pirotehnike (45 baklji, 9 dimnih bombi, 5 strobova, 17 topovskih udara) od domaćih navijača na sjevernoj tribini stadiona, gdje se nalaze najvatreniji navijači Hajduka. Zbog ubacivanja 13 baklji u teren utakmica je bila prekinuta tri puta, i to u periodu od 62. do 68. minute.    

U 63. minuti utakmice od eksplozije topovskog udara na atletskoj stazi iza sjevernog gola ozlijeđen je vatrogasac, a u 89. minuti kamenicom bačenom s istočne tribine pogođen je i igrač Splićana Adam Gjursko  (Gyurcso), koji je odmah nakon ukazane ljekarske pomoći zamijenjen.   

S druge strane, pomoćni trener Hajduka Mario Carević, koji je udaljen s klupe u 55. minuti zbog učestalog prigovaranja i nesportskog reagiranja na odluku pomoćnog sudije, kažnjen je zabranom obavljanja funkcije u trajanju od mjesec te novčanom kaznom od 5.000 kuna (oko 1.300 KM). 

Zbog istih ili sličnih incidenata izazvanim divljanjem navijača tokom prošle sezone Hajduk je bio kažnjen s gotovo milion kuna (270.000 KM), što je presedan u historiji HNL-a.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.