PRIZNANJA Za Ronalda se koeficijent kreće između 2,80 i 3,25, a na Mesija od 12 pa do čak 14

Modrić na pragu osvajanja trostruke nagrade

Nakon odvajanja od FIFA-e, pobjednika Zlatne lopte bira komisija France Footballa

Avaz Sport
09.10.2018 20:13

Foto: 24sata.hr

Prema kladionicama, kako sada stvari stoje, a one rijetko griješe u postavljanju favorita, Luki Modriću smiješi se het-rik nagrada! Nakon UEFA-ine za najboljeg igrača Evrope i FIFA-ine ''The Best'' za najboljeg na svijetu, ostala je još Zlatna lopta. 

U posljednjih deset godina Zlatnu loptu osvajali su samo Leo Mesi (Leo Messi) i Kristijano Ronaldo (Cristiano), no ove godine Luka Modrić mogao bi prekinuti tu njihovu dominaciju i osvojiti nagradu. Neke kladionice na to stavljaju koeficijent od samo 1,40. 

Na Ronalda se koeficijent kreće između 2,80 i 3,25, a na Mesija od 12 pa do čak 14!  

Hrvatska ima trojicu igrača koji će biti kandidati za dobitnika Zlatne lopte  Luku Modrića, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića. 

Zlatna lopta najstarije je evropsko individualno priznanje koje se dodjeljuje od 1956. godine, a posljednjih 10 godina osvajali su je samo Mesi i Ronaldo (obojica imaju po pet osvojenih nagrada).

Posljednji koji je osvojio Zlatnu loptu a da se ne zove Mesi ili Ronaldo je Brazilac Kaka 2007. godine. Posljednje dvije Zlatne lopte zaredom osvojio je vedeta portugalskog fudbala Ronaldo.  

Nakon odvajanja od FIFA-e, pobjednika Zlatne lopte bira komisija France Footballa sastavljena od specijaliziranih novinara širom svijeta. 

Pobjednik će biti poznat 3. decembra.  

NA VRH