EKSKLUZIVNO

Prosinečki zna recept za pobjedu i na Grbavici

Goran ŠUMAR

14.10.2018

Reprezentacija Belgije trijumfirala je u Briselu protiv Švicarske našeg stručnjaka Vladimira Petkovića sa 2:1 u trećem kolu Lige nacija.

Ponovo je nezaustavljiv bio Romelu Lukaku. Poslije prvih 45 minuta nije bilo golova. Mnogo bolje i sadržajnije bilo je drugo poluvrijeme u kojem su viđena i sva tri gola.

Prvo mjesto


Najprije je mrežu gostujuće ekipe načeo napadač Mančester junajteda Lukaku, koji je iskoristio dobro dodavanje Menijea.

Uspjeli su Petkovićevi izabranici doći do izjednačenja. Mrežu Tiba Kurtoee zatresao je rezervista Mario Gavranović. Ipak, Belgija je u samom finišu meča uspjela doći do pobjede. Opet je koban po odbranu Švicaraca bio Lukaku.

- Nisam zadovoljan rezultatom, jer smo, uz dozu sreće, mogli i bolje i više - rekao je Petković u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Pozitivno je to što još imamo priliku biti na prvom mjestu. Moramo odigrati dobro i u revanšu (prva utakmica 6:0, op. a.) protiv Islanda, koji je odlično odigrao protiv Francuske (2:2).


Defanzivno kompaktni 


Za razliku od prvog poluvremena, Švicarska je kod rezultata 1:1 imala jednu obećavajuću polu(kontru), ali i jednu sumnjivu situaciju u šesnaestercu Belgijanaca, koja je mirisala na penal.

- U prvoj polovni utakmice igrali smo defanzivnije, jer dobro znamo da Belgija ima klasne igrača koji prave razliku – konstatira Petković, koji je u pripremi za utakmicu s Belgijom imao mnogo problema s povrijeđenim igračima...

Neizbježna tema u razgovoru s ovim Sarajlijom je naš državni tim. 


- Gledao sam, otprilike, 60 minuta meča Turska – BiH 0:0. Nisam mogao više, iako sam to želio, zbog obaveza pred utakmicu u Briselu...

Na pitanje kakav su dojam na njega ostavili izabranici Roberta Prosinečkog, naš stručnjak kratko odgovara:

- Defanzivno kompaktni.

Nakon kraće stanke dodaje i ovo:

- Očekivano, prvo poluvrijeme bilo je mnogo bolje nego drugo s promjenama u timu. Posebno u prijateljskim utakmicama, gdje se može izvršiti po šest izmjena, a kada za nekoliko dana igraš važniju utakmicu, te promjene mogu sve pobrkati.

Petković ističe da je na poluvremenu izašao kvalitet, aludirajući prije svega na zamjene Edina Džeke i Miralema Pjanića.

- Međutim, i u nastavku igre, bar koliko sam ja mogao gledati, reprezentacija BiH dobro je stajala na terenu. Ne, ne bih nikoga nešto posebno izdvajao, ali kao tim, bio je to dobar defanzivni učinak – kaže Petković.

Irsko iznenađenje


Naš državni tim u ponedjeljak dočekuje Sjeverne Irce, koje selektor reprezentacije Švicarske odlično poznaje iz nedavnog baraža za Mundijal u Rusiji.

- Nas su Irci iznenadili u drugoj utakmici (prva u Belfastu je završena 0:1), jer su igrali ofanzivnije, i do noge. Ako im se to dopusti, onda dugim, niskim loptama prave pritisak. Nisu jednostavni za igru, jer na strani igraju s manje pritiska. Jednostavno, ne boje se – kaže Petković.

Ipak, Sjeverni Irci jači su na svom terenu u Belfastu.

- Tu su više motivisani, premda i na strani, pogotovo u posljednje vrijeme, pokušavaju da igraju, da nešto odigraju. Ne samo da „nabijaju“ duge lopte. Ako im protivnik dopusti da mu naprave pritisak, onda i u gostima igraju kao kod kuće – ističe Petković.

On je nedavno u Londonu, gdje su selektori prije izbora najboljeg igrače Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) analizirali minulo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, razgovarao s Robertom Prosinečkim. Jedna od tema bili su i Irci.

- Razgovarali smo o svemu... Prosinečki zna recept za pobjedu i na Grbavici, i bez mojih savjeta i(li) sugestija. Ako ste mislili na to - za kraj kaže Petković.


Iznenađen odlukom o Bakovićevom statusu

Osim našeg državnog tima, s Petkovićem smo pretresli i ostale aktuelne bh. fudbalske teme – od FK Sarajevo, Premijer lige BiH, do ostalih aktuelnosti u bh. eliti, te Nogometnom savezu.

- Iznenadila me vijest da je generalnom sekretaru NSBiH Jasminu Bakoviću produžen mandat samo do kraja godine - kaže Petković.

Također, FIFA i UEFA insistiraju na kontinuitetu u radu, a Baković je cijenjen u Nionu i Ženevi, gdje je član po jednog komiteta...


Veliki interesovanje

U Belgiji je vladalo  veliko interesovanje za prethodnu utakmicu reprezentacije Švicarske. Belgijanci su u pretprodaju prodali više od 35.000 ulaznica, prenosi Petković 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.