PRISJEĆANJE

Prošlo je pet godina od gola koji nikad neće biti zaboravljen: Vedo, hvala ti!

Preko Kaunasa do Rio de Žaneira

Arhiv

Piše: Jasmin Alibegović

15.10.2018

Bio je Kurban-bajram, oblačan i vrlo topao dan. Taj dan je izgledao kao da ga niko ne može pokvariti. Bosanci i Hercegovci su preplavili ulice naših gradova, obavijeni plavo-žutim šalovima i zastavama. 

Sve je bilo spremno za početak kvalifikacione utakmice za SP 2014. godine između Litvanije i BiH. Pobjeda je značila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu. 

Utakmica u Kaunasu počela je mirno, Litvanci su se branili, a na poluvremenu mreže su mirovale. Bosanci i Hercegovci bivali su sve nervozniji, vrijeme na semaforu sitno je odbrojavalo. 

A onda, desila se ta 68. minuta. Miralem Pjanić poslao je loptu na stranu za Edina Džeku, Dijamant je prošao pored litvanskih igrača, poslao loptu u sredinu, a tamo je bio “Plavooki bombarder”. 

Lopta je završila u mreži. Otvorilo se nebo nad Bosnom i Hercegovinom, gorjele su baklje, osmijeh i suze radnosnice stapale su se na licima ponosnih Bosanaca i Hercegovaca.

Vedad Ibišević je postigao gol vrijedan odlaska u Brazil, gol koji će prepričavati generacije. Otad se mjeri novo vrijeme u bh. fudbalu i svaki neodlazak na veliko takmičenje smatramo neuspjehom.  

Život nisu dani koji su prošli nego dani koji se pamte, a taj 15. oktobar 2013. godine će nam svima ostati u lijepom pamćenju do kraja života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.