NAGOVJEŠTAJI

Blizu historijskog uspjeha: Evo kako Kosovo može na Euro 2020.

Na vrhu tabele s osam osvojenih bodova

Arhiv

Index.hr

15.10.2018

I dok se većina "velikih" reprezentacija protivi UEFA-inoj Ligi nacija, "male" reprezentacije poput Makedonije ili Kosova itekako dobro koriste ovo novo UEFA-ino takmičenje.

Reprezentacija Kosova je u ovom trenutku u veoma dobroj poziciji da lakšim putem izbori svoj historijski plasman na Euro 2020.   

Oni se nalaze u najslabijoj Ligi D, u grupi s Azerbejdžanom, Maltom i Farskim otocima.

Iako je Azerbejdžan bio apsolutni favorit za osvajanje prvog mjesta u ovoj grupi, igra azerbejdžanske reprezentacije je vrlo slaba nakon što je kormilo napustio Robert Prosinečki, što se još jednom potvrdilo ove sedmice. Azerbejdžan je osvojio samo jedan bod protiv Malte, tako da je samo još više produbljena rezultatska kriza.   

S druge strane, Kosovo je najugodnije iznenađenje grupe, a kad je na Farskim otocima povelo prekrasnim golom Milota Rašice u 37. minuti, činilo se da će doći na korak da osiguraju prvo mjesto. Ali gol Renea Johensena u 50. minuti je značio da su obje utakmice završene identičnim rezultatom  1:1. 

Uprkos izgubljenim bodovima, Kosovo ostaje s osam bodova na vrhu tabele, dva više od Azerbejdžana, koji dočekuje u novembru, u ključnoj utakmici ove grupe.    

Ako reprezentacija koju uspješno vodi Švicarac Bernard Šalandes (Bernard Challandes) odbrani svoje prvo mjesto, ne samo što će otići u rang više u sljedećem izdanju Lige nacija već će izboriti i mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2020. godine, gdje će protiv Makedonije, Bjelorusije ili Gruzije u dvije nokaut utakmice tražiti plasman na veliku nogometnu smotru, što bi bio zaista senzacionalan uspjeh. Posebno ako se uzme u obzir da najbolji kosovski igrači nastupaju za neke druge reprezentacije poput Švicarske, Belgije ili Albanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.