LIGA NACIJA

Šta je sve "Zmajevima" potrebno da budu u drugoj jakosnoj grupi žrijeba za EURO 2020.

U baražu će učestvovati 16 ekipa novog UEFA takmičenja

Agencije

Avaz Sport

16.10.2018

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na fantastičan način otvorila Ligu nacija. "Zmajevi" su na gostovanju savladali Sjevernu Irsku (1:2) te Austriju (1:0) u Zenici, dok su sinoć opet pobijeđeni reprezentativci Sjeverne Irske, ovaj put sa 2:0.

Naši momci su prvoplasirana ekipa u grupi 3 Lige B novog UEFA takmičenja, tako da im je potreban bod protiv Austrije da tu ostanu. I u slučaju poraza ćemo biti prvi, ali samo ako izgubimo s jednim golom razlike, s tim da postignemo najmanje jedan gol.     

Ako bismo ostali prvoplasirani, našem nacionalnom timu će prvo mjesto, osim plasmana u Ligu A, donijeti i odličan položaj na žrijebu kvalifikacionih grupa za EURO 2020. 

Naime, UEFA je odlučila da se jakosne grupe za žrijeb određuju po plasmanu u Ligi nacija. U prvoj jakosnoj grupi će biti deset najboljih selekcija iz Lige A, u drugoj jakosnoj grupi ili šeširu preostale dvije iz Lige A te osam najboljih iz Lige B, itd.   

Prema trenutnom viđenju stanja, Bosna i Hercegovina je sa devet bodova najbolja reprezentacija Lige B, s tim što neke reprezentacije imaju susret manje. 

Ukoliko pobijedimo u Beču, definitivno ćemo biti u drugoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba, a isto nam može garantirati i eventualni bod, s tim da Rusija u gostima ne pobijedi Švedsku sa dva gola razlike i da Danska ne upiše trijumfe nad Velsom i Irskom. 

Žrijeb kvalifikacija za EURO 2020. će biti održan 2. decembra u Dablinu. Kvalifikacije se igraju od 21. marta do 19. novembra 2019. godine. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz 10 grupa će izboriti direktan plasman na završni turnir, dok će se preostala četiri učesnika dobiti poslije baraža zakaznog za mart 2020. godine.

U baražu će učestvovati 16 ekipa iz Lige nacija, tj. pobjednici grupa u Ligama A, B, C i D. Pobjednike grupa koji su se plasirali na EP kroz kvalifikacije će zamijeniti drugoplasirane selekcije iz odgovarajućih grupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.