PRIHODI

Mundijal ruskoj ekonomiji donio 12,5 milijardi eura

Prvenstvo ocijenjeno kao najbolje do sada

Arhiv

Fena

18.10.2018

Opći pozitivni utjecaj Svjetskog nogometnog prvenstva, održanog ljetos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, objavio je organizacioni odbor Mundijala.

U Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja Svjetskog prvenstva u Rusiji, koju je prenio TASS, napominje se da se pozitivan učinak Mundijala očitovao pored ostalog u povećanoj turističkoj potrošnji, ulaganjima u infrastrukturu i drugim faktorima.

Ukupno je Rusija, prema podacima organizacionog odbora, na pripremu i održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu održanog od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 gradova, potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura, prenosi SEEbiz.

Ukupan utjecaj SP-a na BDP procjenjuje se na 952 milijarde rubalja (oko 12,5 milijardi eura), što je 1,1 posto godišnjega BDP-a, kaže se u studiji. 

Pritom se naglašava kako je po tom pokazatelju pozitivan utjecaj SP-a u Rusiji veći od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od Mundijala u Južnoafričkoj Republici, uz opasku da je tamošnji BDP u apsolutnom iznosu znatno manji nego u drugim zemljama domaćinima prvenstva.

Zahvaljujući turističkoj potrošnji, u Rusiji su, prema podacima iz istraživanja, znatno porasli prihodi od prodaje malim i srednjim preduzećima te su u promatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja (10,5 milijardi eura).

Jedno od pitanja koje se analizira u istraživanju je i upotreba izgrađene infrastrukture potrebne za održavanje mundijala u budućnosti. U tom smislu se ocjenjuje kako ta infrastruktura u sljedećim godinama može osigurati dodatni godišnji rast BDP-a između 150 i 210 milijardi rubalja (2,7 milijardi eura).

Na temelju budžeta organizacionog odbora, učinak budućeg povećanja turističkog prometa zahvaljujući Mundijalu pozitivno će se osjetiti na državnom budžetu u rasponu od 40 do 70 milijardi rubalja godišnje (0,9 milijardi eura). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.