PRIČE IZ AZIJE

Kemal Alispahić, bh. trener u Saudijskoj Arabiji: Princ snosi troškove svih klubova u ligi

Prosinečki igra onako kako mora, kaže bivši strateg Sarajeva, Željezničara i Čelika

Avaz Sport

22.10.2018

Bosanskohercegovački trener Kemal Alispahić danas radi u Saudijskoj Arabiji. Već pet mjeseci je na klupi kluba Al Qaisumah, člana 1. divizije. Iako je daleko od BiH, kao prva tema u razgovoru s Alispahićem nametnula se reprezentacija BiH, koju pomno prati.

Težak zadatak 

- Ove pobjede su velika stvar za naš tim. Ne trebamo zaboraviti da Robert Prosinečki ima težak zadatak jer su se neki igrači oprostili od reprezentacije. On taktički igra kako mora, a ne možda kako bi želio. Nadam se, vjerujem i želim da se plasiramo na EP, ali i ako ne uspijemo, ne treba biti smak svijeta - kaže Alispahić.

Saudijska Arabija mu nije prvi trenerski angažman u inozemstvu, a o uvjetima u ovoj državi ima samo najbolje riječi.

– Došao sam u klub koji ima ambicije napraviti tim da bude u eliti ovdašnjeg fudbala. Živim u Gradu Al Batenu i kao i drugi treneri zaista imam sve uvjete za rad.

Super liga je skup velikih zvijezda, mnogo se ulaže i imaju prelijepe stadione. Zanimljivo je da 1. divizija, u kojoj mi igramo, nosi ime princa Saudijske Arabije i on je pokrovitelj koji snosi sve troškove za 20 klubova lige - naglašava bivši trener Sarajeva, Željezničara i Čelika.

Kako kaže, fudbal vole u ovoj zemlji, a tamošnjim klubovima ne nedostaje ništa.

Poznate sudije

– Slobodno mogu reći da su tu uvjeti za rad fantastični. Klubovi imaju stadione, terene za trening, a organizacija utakmica je na visokom nivou.

Na utakmice se putuje avionom, a čak Super ligu sude i poznate Evropske sudije. U svakom pogledu mnogo se ulaže - tvrdi Alispahić.

Prema njegovim riječima, prati Premijer ligu BiH.

- Pratim bh. ligu. Nadam se napretku i koliko-toliko približavanju timovima iz okruženja. Još je sve ovo lokalnog karaktera. Mora se pokušati napraviti iskorak i bar uhvatiti Liga Evrope – kaže na kraju bh. trener.

Liga do 23 godine

- U Bosni i Hercegovini treba razmisliti o stvaranju lige za igrače do 23 godine. To je krajnji rok završetka rasta i razvoja i zbog toga je važno da ti igrači imaju mogućnost da više igraju - mišljenja je Kemal Alispahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.