KOPA LIBERTADORES

Veliki obračun Argentine i Brazila

U srijedu rano ujutro po našem vremenu River Plata dočekat će branitelja trofeja Gremio, a dan kasnije igraju Boka juniors i Palmeiras

Avaz Sport

23.10.2018

Kopa Libertadores je najvažnije klupsko takmičenje u Južnoj Americi, a ove godine završnica donosi velike obračune argentinskih i brazilskih klubova.  

Gledajući kroz historiju, Argentinci i Brazilci su daleko najuspješnije nacije u ovom takmičenju a „Gaučosi“ su uvjerljivo najtrofejniji sa 24 osvojena naslova pobjednika u odnosu na 18, koliko su ih osvojili klubovi iz susjednog Brazila.

Ovogodišnji turnir upravo ovih dana ulazi u završnicu, pa će ove sedmice biti odigrane prve polufinalne utakmice. Argentinci su domaćini oba „superklasika“, prvo će u srijedu rano ujutro po našem vremenu River Plata dočekati branitelja trofeja, Gremio, a dan kasnije za mjesto u finalu borit će se Boka juniors i Palmeiras.

Ne treba sumnjati da će na stadionima najboljih i najvećih argentinskih klubova Brazilce dočekati užarena atmosfera, još žešća od one koja je viđena u prethodnoj fazi, kada je River Plata u četvrtfinalu igrala s Independienteom, najuspješnijim klubom ovog takmičenja.

- Ove godine turnir je izuzetno težak, imamo velike protivnike. Pokušavamo ostati hladne glave, uprkos svemu. Moramo čvrsto stajati na terenu i pokušati obradovati naše navijače koji živa skupa s nama za ovaj uspjeh i identificiraju se s nama. U polufinale smo ušli s autoritetom, nadam se da ćemo tako i nastaviti – kaže Marselo Galjardo (Marcelo Gallardo), trener River Plate.  

Stručnjaci predviđaju da će domaćinima prvih utakmica biti vrlo teško u revanšu ukoliko na svom terenu prime pogodak. Uz pretpostavku da će rezultat biti tijesna pobjeda ili neriješeno, u Brazilu će ih čekati ništa manje zapaljiva atmosfera i bit će im vrlo teško odbraniti prednost.

- Svi smo podređeni istom cilju, a sve moje odluke idu ka tome da je tim na prvom mjestu. Ako igrači to razumiju, bit će nam mnogo lakše – dodao je Galjardo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.