SARAJEVO

Keli je bio gromada

Piše: Goran ŠUMAR

24.10.2018

Premijerom dokumentarnog filma o pokojnom fudbaleru Sarajeva Želimiru Vidoviću Keliju, čiji je autor Muhamed Bikić, danas (19 sati) će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti obilježen 72. rođendan bordo velikana s Koševa.

Divni ljudi 

- Osjećam se ponosnim što sam i ja učestvovao u stvaranju FK Sarajevo, najvećeg kluba u našoj zemlji, kaže Vahidin Musemić, jedan od najboljih igrača bordo tima svih vremena i član prve šampionske generacije 1966/67, te dodaje da je o Keliju suvišno trošiti riječi, jer njegova djela, i na terenu i van njega, govore ili pokazuju sve.

- Jednostavno, bio je gromada od čovjeka. Posebna veličina kluba su mnogi divni ljudi koji su u naše Sarajevo uložili veliki dio svog života da ga napravimo ovakvim kakvo je danas. U FK Sarajevo i oko njega sam skoro 60 godina, tako da ne smijemo zaboraviti jednog Francu Lovrića, Asima Ferhatovića Haseta, Ibru Biogradlića, Safeta Sušića, Edhema Šljivu, da ne nabrajam dalje, jer ću sigurno nekoga zaboraviti - do današnjih generacija.

Član druge šampionske generacije kluba s Koševa (1984/85) Faruk Hadžibegić iz Pariza je doputovao u Sarajevo, da bi, kako kaže, ponovo odao počast Keliju, ali i bio sa svojom rajom.

- Osim Kelija, na koga smo svi ponosni, te igrača koje je spomenuo Vahidin, ne smijemo zaboraviti ni Miroslava Mehu Brozovića, Mirsada Fazlagića i sve te članove prve šampionske generacije, od golmana Refika Muftića do napadača Vahidina Musemića. Također, ne smije se zaboraviti ni moja, druga šampionska generacija.

Proslavljeni igrač i trener kluba s Koševa Fuad Muzurović, koji je također bio član prve šampionske generacije, konstatira da svaki 24. oktobar budi sjećanja.

- Dok god živim, FK Sarajevo će mi ostati u najljepšoj uspomeni. Normalno, i ona naša prva šampionska titula koju smo donijeli u BiH. To niko ne može zaboraviti, generaciju koju su predvodili rahmetli Hase i rahmetli Biogradlić. Naravno, treba spomenuti i pokojne Milenka Bajića, Boška Antića i Svetozara Vujovića - podsjeća Muzurović.

Veliki gubitak 

I za kraj Muzurović je dodao i ovo:

- Čast mi je što sam bio akter dokumentarca o Keliju. Kada se govori o jednom takvom prije svega čovjeku, ali i sportisti, igraču, slobodno mogu konstatirati da je bio gromada. Jer, bio sam mu trener pet godina. Tada je na terenu briljirao Safet Sušić zajedno sa Kelijem i Nijazom Ferhatovićem te Mirzom Kapetanovićem, Mehmedom Janjošem, koji su kasnije osvojili drugu šampionsku titulu. Svi oni su u svemu tome dali veliki doprinos, međutim, Keli je uistinu bio jedan od velikana tog vremena.

Legendarni Keli, podsjetimo, rođen je 17. novembra 1953. u Sarajevu, a ubijen je 17. maja 1992. nakon što je zarobljen na barikadi u Nedžarićima. Prethodno je ranjenike iz Dobrinje odvezao u bolnicu na Koševu.


Osjećaj za pravdu

Član druge šampionske generacije FK Sarajevo Slaviša Vukičević ističe da je Keli bio gromada od čovjeka, ali i igrača.

- Osjećaj za pravdu, koji je manifestovao na treninzima, utakmicama, ali i van terena, davali su mu posebnu notu – vrijednost - rekao je Vukičević i dodao:

- Sa brojem dva na leđima mogao je igrati na svakom mjestu u timu. U profesionalnoj karijeri sam učio i stasavao uz velike igrača, a jedan od njih je sigurno bio Keli. Hvala mu na svemu, velika mi je čast što sam ga poznavao. Takvu gromadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.