BEZ DLAKE NA JEZIKU

Legendarni Kantona: Svaki nogometaš trebao bi da se odrekne dijela zarade, neki nemaju ni za loptu

Zalaže se za "slobodan nogomet"

Arhiv

Telegraf.rs

25.10.2018

Legendarni Francuz, Erik Kantona (Eric Cantona) zalaže se za "slobodan nogomet" koji mogu da igraju i bogati i siromašni.

On je u kolumni za "The Players Tribune" istakao da svi zaslužuju da igraju nogomet bez obzira na status i novac koji imaju i ističe da bi, iz tog razloga, bogati trebalo da se odreknu dijela zarade.

- Nogomet daje smisao životu, da, ali i život daje smisao nogometu - napisao je on u tekstu i osvrnuo se na svoju porodičnu prošlost u kojoj opisuje svoje imigrantsko porijeklo. 

- Moji baka i deka su došli u Francusku bez ičega. šta bi bilo da su ih Francuzi odbacili? Ova priča je u mojoj krvi. Oblikovala me je kao ljudsko biće. Kada me pitaju, kako sam ja igrao tako dobar nogomet, eto odgovora. Dao je smisao mom životu, ali je i moj život dao smisao  nogometu.

U nastavku kolumne, Kantona ističe da bi nogomet trebalo da bude pristupačan kako bogatima tako i onima koji "nemaju ni za loptu".

 - Danas živimo u vremenu velikog siromaštva, rata i imigracije. Više je ljudi na svijetu koji ne mogu priuštiti ni nogometnu loptu, a kamoli 200 eura za ulaznicu Premijerlige. Siromašni dijelovi svijeta, također, zaslužuju nogomet - smatra Kantona. 

On zaključuje da bi iz svih ovih razloga nogometaši trebalo da se priključe pokretu "Common Goal" koji se zalaže da se 1 procenat zarade nogometne industrije u cjelini odvoji i donira najsiromašnijim nogometnim klubovima i pokretima.

Više od 60 nogometaša je obećalo da će donirati 1 procenat svoje zarade, a Kantona ovo podržava i podstiče.

- To je veoma pozitivan korak prema ujedinjenju svijeta kroz nogomet, jer nogomet je zajednički jezik i zajednička emocija koji svi poznaju i osjećaju. Nogomet nije ništa ako nije slobodan, a smisao života je pomagati drugima i stvoriti zajedništvo na cijelom svijetu - zaključuje on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.