NOGOMET

FIFA uvodi nova pravila, staje ukraj "krađi vremena"

Žele smanjiti prazni hod u utakmicama

Nejmar u dresu Brazila. AFP

Germanijak.hr

26.10.2018

U posljednje vrijeme, u nogometu se otvorila rasprava o novim pravilima koja bi trebala poboljšati igru i smanjiti prazni hod u utakmicama.

Tako je u engleskoj Premijer ligi ove sezone, prenosi BBC, prosjek vremena da je lopta u igri tek 55 minuta i 9 sekundi. Tokom tog perioda napravljano je 2599 zamjena igrača, od čega je njih 129 (5%) bilo u sudijskoj nadoknadi, dok su ti dodaci u vremenu prosječno trajali 4 minute i 22 sekunde. 

FIFA-in međunarodni odbor za pravila nogometne igre (IFAB), predložio je da se zabrani obavljanje zamjena igrača u sudijskoj nadoknadi. Također, IFAB – koji sljedećeg mjeseca ima sastanak – raspravljat će o tome da igrači mogu napustiti teren prilikom zamjene kod najbliže linije, za razliku od trenutnog pravila koje nalaže da igrač mora doći do tačno određenog tehničkog prostora za izmjene.

Uz to, spominje se uvođenje žutih i crvenih kartona za klupske službenike, što bi trebalo biti izglasano već sljedeće godine, te omogućavanje golmanima da odigravaju loptu iz gol-auta saigračima bez da protivnički igrači smiju kročiti u kazneni prostor. 

Ova nova pravila su još u fazi rasprave i neće se izglasati prije 2019. godine. Ako će se uvesti nova pravila, to će biti prvo na razine mlađih sekcija, pa tek potom potencijalno na seniorskoj razini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.