LA LIGA

El klasiko u novom izdanju

Prvi put nakon 2007. godine neće nastupiti Mesi i Ronaldo, koji su obilježili desetine posljednjih derbija

N. C.

28.10.2018

Svim ljubiteljima fudbala, a pogotovu navijačima Barcelone, u današnjem el klasiku (počinje u 16.15) nedostajat će Lionel Mesi (Messi), igrač koji je obilježio desetke posljednjih duela najvećih španskih timova.

Velika utakmica

S obzirom na to da u gostujućem Real Madridu prvi put nakon 30 odigranih derbija neće biti Kristijana Ronalda (Cristiano), koji je ljetos prešao u Juventus, gledat ćemo novo izdanje el klasika bez dvije superzvijezde, prvo nakon 2007. godine.

Real je neprepoznatljiv bez Ronalda, a također i bez trenera Zinedina Zidana (Zinedine Zidan) i nalazi se tek na sedmom mjestu tabele La Lige, bez pobjede u četiri posljednja kola.

Barcelona je prva s četiri boda više od „Kraljeva“, ali je u posljednjem kolu, u pobjedi nad Seviljom 4:2, ostala bez Mesija, koji je slomio ruku i pauzirat će najmanje tri sedmice.

Prema kladionici MOZZART, Barcelona je  favorit, kvota na pobjedu domaćeg tima iznosi 2,05, na remi 3,50, dok se na pobjedu Reala nudi kvota 3,60.

Bit će ovo, dakle, derbi bez prepoznatljivih akcija, golova, driblinga u kojima se uživalo posljednjih godina. No, bit će to prvi veliki derbi za novog trenera Reala Hulena Lopetegija (Julen Lopetegui), koji kaže da mu je najsretniji dan u životu bio kada je imenovan za trenera aktuelnog evropskog prvaka.

No, samo 138 dana kasnije i nakon devet utakmica u La Ligi, eventualn poraz na Kamp nouu mogao bi ga koštati posla. Da su okolnosti normalne, predsjednik Reala Florentino Perez ne bi imao razloga otpustiti trenera poslije poraza od Barcelone, ali s obzirom na to da u njenim redovima nema Mesija, očekuje se da Karim Benzema, Garet Bejl (Gareth Bale) i saigrači ostanu neporaženi.

- Ovo je velika utakmica za nas, jer nemamo mnogo izbora. Moramo pokazati koliko smo dobri protiv teškog protivnika i uvjeren sam da ćemo to i uraditi. Prema mom mišljenju, samopouzdanje nije problem – kaže Toni Kros (Kroos), vezni igrač Reala.

Igrači Reala, barem za sada, stoje uz svog trenera. Isko (Isco) čak kaže da ako Lopetegi treba dobiti otkaz, onda trebaju i igrači. Ali, vodstvo Reala ne može dopustiti da klub koji je prije samo pet mjeseci osvojio titulu prvaka Evrope padne suviše nisko.

 

Opasniji Real

Nasuprot Lopetegiju, trenera Barcelone Ernesta Valverdea muči problem kako nadomjestiti neigranje Mesija. Kada je Barca odigrala tri utakmice bez pobjede prošlog mjeseca, i Valverde se našao pod velikim pritiskom. Kao i mnogo puta ranije, Mesi je uvijek pronalazio izlaz, ali ovaj put to mora biti neko drugi.

- Očekujemo da će Real biti mnogo opasniji nego u posljednjim utakmicama. Doći će u Barcelonu da pokažu svu snagu kojom raspolažu - rekao je Valverde.


Uhapšeni falsifikatori

Španska policija uhapsila je sedam osoba zbog prodaje lažnih ulaznica prošli derbi, igran u maju ove godine u Barceloni.

Falsifikatori su prodali više od 2.800 ulaznica, čime je katalonski klub oštećen za 1,5 miliona eura.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.