HNL

Aleksandra Jovičića sam preporučio Prosinečkom

Piše: G. ŠUMAR

28.10.2018

Sergej Jakirović (41), naš nekadašnji reprezentativac, trenutno jedan od najperspektivnijih trenera u regionu, od novog hrvatskog prvoligaša Gorice napravio je za kratko vrijeme hit prvenstva. U klub iz predgrađa Zagreba stigao je ljetos, a prije toga je trenirao Dugo Selo, Radnik iz Sesveta i Sesvete.

Pobjeda na Poljudu

- Napravili smo nekoliko dobrih rezultata. Na početku sezone nismo bili baš najbolji, često bismo poveli, ali nismo imali nekog iskustva pa bismo to prosuli. No, pobjeda nad Hajdukom na Poljudu bila nam je okidač, nakon čega smo uzletili - kaže Jakirović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Gorica je trenutno četvrtoplasirana, ispred Rijeke, Belupa, Hajduka...

- Imamo 19 bodova (iz 11 kola, op. a.), što je fenomenalan učinak, mada je nama i dalje prvi cilj opstanak u ligi. Dakle, da se ove godine stabiliziramo u Prvoj ligi. Nazimu ćemo pokušati napraviti i dodatnu selekciju igrača kako bismo bili još bolji, odnosno pokušali se zadržati tu gdje jesmo.

Lokomotiva bježi Gorici samo tri boda, a ta treća pozicija vodi u Evropu.

- Blizu su, istina, sve je to lijepo, krasno, ali ja i dalje gledam koliko su nam blizu klubovi ispod nas. Bolje mi je da tako gledam na stvari, a ako uspijemo napraviti još jedan korak naprijed, niko neće biti sretniji od mene. Moji bi u klubu, naravno, htjeli što višu poziciju, ali i njima sam rekao isto. Jednostavno, ne dozvoljavam nikakvu euforiju kad se pobjeđuje niti depresiju kad se gubi. Čvrsto sam na zemlji i idemo utakmicu po utakmicu. Stvari se brzo događaju tako da je to najbolji recept za dalje – rekao je Jakirović.

Aleksandar Jovičić, nekadašnji reprezentativac BiH U-21, standardni je stoper kluba iz Velike Gorice.

- Igra veoma dobro. S obzirom na to da je imao mnogo nastupa za reprezentaciju do 21 godine, a ja sam, također, veoma dobar s Robertom Prosinečkim, nedavno sam mu savjetovao da obrati pažnju na njega. Ako ovako nastavi, vjerujem da će Jovičić ubrzo biti pozvan u A-tim – otkriva trener Gorice.

Odlazak Spahića

Selektor Prosinečki često rotira zadnju liniju, gdje igra Jovičić.

- Teško je naći igrača kao što je bio Emir Spahić, ali ima mnogo mladih momaka koji dolaze. Vjerujem da će s vremenom neko iskočiti, a možda to bude baš Jovičić, nada se naš bivši reprezentativac.

Jakirović, inače, sa posebnom pažnom prati naš državni tim.

- Iako je na sceni smjena generacija, Robi je ostvario maksimalan učinak... Nisam ni sumnjao da će nešto napraviti, jer iza sebe ima preveliko igračko iskustvo na vrhunskom nivou tako da dobro zna kako se treba odnositi prema igračima. Miralem Pjanić i Edin Džeko su nosioci svega toga, a dolazi val mladih igrača koji su gladni uspjeha, hoće nešto da naprave. Robiju neki kritičari zamjeraju na igri, ali ja uvijek kažem, kad bude neka tabela dojma, onda ćemo igrati lijepo, kad budu ocjene kao u umjetničkom klizanju. Ovo je, ipak, nogomet, igra se za golove i samo to se broji ili pamti – za kraj kaže Jakirović, koji je od igrača iz njegove generacije najčešće na vezi sa Senijadom Ibričićem te sa Sergejem Barbarezom, Spahićem...

 

Iz lične karte

Mostarac Jakirović zabilježio je za našu reprezentaciju pet nastupa, a tokom karijere je promijenio 17 klubova – od Neretve iz Metkovića, Splita, Spartaka iz Trnave, Pule, Istre, Korotana, Kamen Ingrada, CSKA iz Sofije, Pašinga, Rijeke, Kertena, Špitala, Lučkog, Radnika iz Sesveta do Sloge iz Zagreba i Dugog Sela

Pratim Premijer ligu BiH  

- Redovno pratim Premijer ligu BiH. Drago mi je što je Mato Neretljak nedavno došao u GOŠK, on je sa mnom na UEFA-inom profesionalnom programu. Drago mi je i što je i Baka Slišković vratio Zrinjski ponovo u borbu za vrh... Vidim da Sarajevo, ali i Željezničar dobro guraju tako da će biti neizvjesno do samog kraja. Drago mi je što se svake godine diže kvalitet lige - kaže Jakirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.