HNL

Edin Mujčin za "Avaz": Gojak je veliki borac, a ima i naš, bosanski nogometni vic

Piše: Goran ŠUMAR

1.11.2018

Edin Mujčin, nekadašnji proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je tek u 45. godini, 2015., završio igračku karijeru, gradi trenerski put u zagrebačkoj Lokomotivi.

Evropsko proljeće 

Nakon 12 kola Prve hrvatske nogometne lige, podsjetimo, “Lokosi” zauzimaju drugo mjesto, iza nedodirljivog Dinama.

- Nekome je naš plasman možda iznenađenje, ali meni nije. Mi smo ljetos ostali na okupu, što ranijih sezona nije bio slučaj, i rezultat je odmah stigao. Jednostavno, nismo napravili samo rezultat nego dobro igramo. Imamo mladu, poletnu ekipu, koju je ove jeseni lijepo gledati. Dobro izgledamo na terenu - kaže trener Lokomotive Edin Mujčin te dodaje:

- Imamo i jednu od najboljih odbrana, kod kuće nismo primili nijedan gol... No, ključ svega je kontinuitet. Naša ekipa ljetos nije rasprodata, kako je to često znao biti slučaj između dvije sezone u Lokomotivi, tako da rezultat, u takvim okolnostima, nije mogao izostati.

Prvoplasirani Dinamo bježi Lokomotivi “samo” pet bodova, ali su “Modri” ipak neuhvatljivi.

- Ma, da, definitivno… Dinamo je veliki favorit, HNL igraju maltene s drugom ekipom, jer su to, otprilike, podjednaki igrači. Njihov trener Nenad Bjelica mnogo miksa, jer su, normalno, najbolji u ligi, imaju najbolje igrače… To je sasvim normalno. Što se tiče nas, mi ćemo biti presretni ako izborimo plasman u Evropu (prva tri mjesta, op. a.). Vidjet ćemo šta će biti u nastavku sezone, ali trenutno nam dobro ide – konstatira Mujčin.

Na pitanje kako izgleda njegov bivši klub Dinamo, kojeg samo bod dijeli od evropskog proljeća, koje se na Maksimiru čeka 48 godine, trener Lokomotive odgovara:

- Bjelica je od početka sezone imao slobodne ruke, doveo je igrače koje je želio te je sam selektirao ekipu. Znači, ljetos na Maksimiru nije bilo kao prethodnih godina, kad su se gomilali igrači bez obzira na poziciju u timu, tako da se to odmah vidi. I njegova ruka, i rad... Svima nam je baš drago što Dinamo napokon liči na nešto i u Evropi. “Modri” baš izgledaju kao ekipa tako da svi uživamo u njihovim igrama, guštamo.

Nasljednik u Dinamu

Mujčin je prilikom odlaska iz Dinama izjavio da ostavlja Luku Modrića za svog nasljednika pa se sada nameće logično pitanje ko je danas njegov nasljednik na Maksimiru.

- Često me pitaju je li Izet Hajrović moj nasljednik. No, ugodno me je iznenadio Amer Gojak, koji je drugi tip igrača od mene. Ne terenu je pravi “terijer”, veliki borac, a ima i naš, bosanski nogometni vic. Zna igrati, a ima i moć na terenu. Moć imaju i Arijan Ademi i Zeničanin Ivan Šunjić, koji je bio kod nas, u Lokomotivi. No, Gojak me je baš iznenadio i svojim znanjem, ali i silinom, trkom – kaže Mujčin.

No, jedino Hajrović jednim potezom može riješiti utakmicu.

- I kad loše igra, jednim potezom odluči utakmicu. To su ti, hajde da kažemo, veliki igrači. No, ovaj Dinamo više mi izgleda kao prava radna ekipa, koja je posložena kako treba. Normalno, kad je tako, onda ekipa uvijek izbaci pojedinca, a hoće li to biti Olmo, Hajrović, Gavranović... – rekao je trener zagrebačke Lokomotive.

Prosinečki je dobar trener i još bolji čovjek 

- Moj nekadašnji saigrač Robert Prosinečki donio je našoj repki ono što je falilo, malo više čvrstine. Rezultat je najbitniji, a ne da se lijepo igra... Sada ponekad igramo i loše, ali dođe rezultat. Drago mi je što Robi odmah na početku ima dobre rezultate, jer je dobar trener i još bolji čovjek. Mislim da ste se svi vi koji ste oko ekipe, uvjerili u to. Naša reprezentacija sada ili ponekad ne umire u ljepoti, ali ima dobre rezultat(e). Također, velika je stvar i to što novi selektor u hodu pravi smjenu generacija, a rezultat ne trpi - kaže Mujčin te dodaje da se u sportu uvijek mora imati i malo sreće.

Bh. fudbalu treba kontinuitet 

- Pratim Premijer ligu, jer i odavde dosta igrača ode u BiH. Sad imam i pristup svim kanalima koji prenose premijerligaške utakmice tako da sada češće gledam te utakmice. Žao mi je što bh. klubovi u Evropi ne mogu proći još koje kolo više, ali nadam se da će i to doći. Uglavnom, i nogomet u regionu i Evropi sve se više izjednačava, ali znam da je u bh. klubovima glavni problem kontinuitet. Čim iskoči neki dobar igrač, odmah odlazi. Također, neophodan je i kvalitet u trenerskom poslu - rekao je Mujčin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.