OTVORENO

Legendarni Ivica Osim za "Avaz": Sve se manje osjećam kao Sarajlija

Jednostavno, to je tako i, što je najžalosnije, to se odražava čak i na moju familiju

Piše: G. Š.

2.11.2018

Dokumentarni film “Švabo iz Sarajeva”, koji je večeras premijerno prikazan u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru i otvorio Sedmi internacionalni sportski simpozij “Simposar”, naš legendarni fudbalski stručnjak Ivica Osim najavio je u svom stilu:

- Baho (autor Sabahudin Topalbećirević, op. a.) uhvatio me je, kao i svakoga, na brzinu. A nije brz, ovako ne izgleda tako, ali se brzo kotrlja - kaže Švabo iz Sarajeva.

Lijepa priča

Ovaj dokumentarac, koji je sniman na nekoliko lokacija, od Sarajeva do austrijskog Graca, traje 55 minuta i govori o životu Ivice Osima. Snimanje je trajalo 15 mjeseci.

- Ta mi je priča izgledala lijepa, mada mi je ovo prilika da kažem da se ja, kao čovjek koji je rođen u Sarajevu i tu odrastao, igrao i sve to, sve manje osjećam kao Sarajlija. Tu je možda već malo i politike. Ne malo nego mnogo, ali eto. Nekako, kao da gubim kraj, kao da nisam odavde.

Jednostavno, to je tako. I, što je najžalosnije, to se, imam utisak, reperkutira čak i na moju familiju. Naprimjer na Amara i tako. Što sam ja taj koji je njemu baksuz. A to nije lako biti svom djetetu. Promotor ili baksuz. Boli ovo drugo, ali... A Baho me uhvatio na brzinu, jer kad počnem(o) pričati o fudbalu, onda ja zaboravim na sve - konstatira Osim.

To je, kako ističe, jedno novo iskustvo, od kojeg živi cijela bivša država.

- Ako smo korektni, onda je tako. Sve ono što smo radili ranije, to je Dalić u jednom momentu potvrdio. Normalno, s ekipom, nećemo zaboraviti igrače, samo da ih ne hvalimo previše. Jer, kad nam udari u glavu, onda zaboravimo i kako se zovemo.

Valjda će se to produžiti još malo, to bi mi bilo drago. I radi njega i zbog našeg podneblja, gdje uspjeh samo kratko traje. Često se i pretjeruje u nekim stvarima pa se ljudi zaborave, izgube se. Ne mogu i ne znaju da se ponašaju u datim okolnostima. To je problem i za vas, novinare... Neki od vas vole i pretjerivati. Jer, ne trpe svi to da mu svakog dana izađe slika u novinama ili na internetu. Da svaki dan vidi da je nešto rekao... I onda te kritiziraju i komšije, kažu: “Šta ti to više pričaš” - ističe Švabo (77).

Neizbježna tema u razgovoru s bivšim trenerom Željezničara je i subotnji vječiti derbi između njegovih “Plavih” i Sarajeva na Koševu.

- Nećete se naljutiti, ali moram vam reći i to da sam cijelu noć razmišljao šta da vam odgovorim na to pitanje, jer sam ga očekivao. Ili tako nešto, u tom pravcu. Čovjek uvijek mora biti oprezan. I kad se oblačiš, moraš biti oprezan, koje je boje košulja, odijelo, auto... Da vam sad kažem neke banalne stvari, koje vi već znate, ne želim. Ono, tipa, neka bude dobra utakmica, nek' ne pada kiša, nek' ne bude neriješeno, nek' pobijedi bolje... - oprezan je Osim.

Obje ekipe su, ističe, u teškom periodu.

- To vam moram reći, kad gledam sa strane, oba kluba su na nekoj prekretnici. Imam utisak, kao što je to stanje u državi, to se odmah odražava i na fudbal i na sve ostalo. Ne može to jedno bez drugog. Nažalost, tako je. Taj prestiž ostaje, makar politički. Ako nije ovdje, otići ćemo u čaršiju pa ćete u svakoj radnji vidjeti kojih zastavica ima više. Kad ih prebrojite, znat ćete odmah koliko je sati.

Ako bih govorio šta bih ja volio, nemojte očekivati da kažem: “Volio bih da pobijedi Željo.” Opet isto, moram malo prikočiti. Najlakše je nešto najavljivati floskulama, kao što to radi jedan naš bivši sekretar (Zdenko Jelić, op. a.): “Nek' pobijedi fudbal ili oba tima” - za kraj je kroz smijeh rekao Osim.

Gase se fudbalske regije

Osima brine to što je naš fudbal dugo živio od talentiranih momaka iz pojedinih regija, koje se, međutim, gase.

- Sada se gasi Semberija, ne ekonomski nego fudbalski. A tamo je bio fudbalski izvor, koji dugo nije prestajao. Tamo je igrača bilo napretek. Da ne govorim o Hercegovini. Sad mi možemo politički ratovati, ali moramo priznati da je Hercegovina dugo vremena bila izvor pravih igrača.

Velež je uvijek imao super tim, a veliki igrači iz te regije igrali su i u našem glavnom gradu. I obilježili su ovaj grad. Eto, ja svoju politiku ispričah - kaže Švabo iz Sarajeva.

Engleski teren

Bez obzira na mnoge tamne tonove, Osim ipak vidi i nešto pozitivno u bh. fudbalu.

- Bez obzira na sve, pogledajte sada Grbavicu i onda kad sam ja počinjao. Sad i na Grbavici imamo engleski teren. A odatle sve počinje. Kad se uče klizeći startovi ili igra glavom, lakše je učiti na dobrom terenu, jer se teže i povrijediš. I djeca to lakše prihvataju te postaje sastavni dio. A, u moje vrijeme, trebalo je dobro ostrugati leđa.

I dugo je bilo tako... Također, ne može se igrati brzo, isprve, na lošem terenu. Na većini naših terena, kad lopta ide prema tebi, ako je pogodiš isprve, onda je to čudo. No, ima pomaka. I naši igrači se trude da igraju malo brže, modernije - rekao je Osim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.