EKSKLUZIVNO

Dalić za "Avaz": Sjećam se Osimovog Želje i polufinala Kupa UEFA

Rado bih pogledao derbi na Koševu, kaže trener iz Livna, koji ima naslov viceprvaka svijeta

G. Š.

2.11.2018

Zlatko Dalić (52), selektor nogometne reprezentacije Hrvatske, danas planira doputovati u naš glavni grad kako bi prisustvovao premijeri dokumentarnog filma “Švabo iz Sarajeva”, koji je posvećen legendarnom Ivici Osimu.

Autor ovog dokumentarca je poznati bosanskohercegovački sportski komentator Sabahudin Topalbećirević.

Vrhunski stručnjak

- Da, dolazim na promociju filma o Osimu, a i preko vikenda ću biti u Sarajevu, na sportskom simpoziju “Simposar” - kaže Dalić u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz”.

Osvrnuo se potom Dalić na Osimovu impresivnu karijeru i rad u inozemstvu, kojim je, kako kaže, otvorio vrata mnogim drugim trenerima iz regiona.

- Šta reći o Švabi iz Sarajeva nego da je strašan trener, koji je napravio strašne rezultate. Sve ono što znam o njemu, što sam čuo, zaista je sjajno. Vrhunski je čovjek. Od početka svoje trenerske karijere radio je sjajan posao, sjećam se onog njegovog Želje, polufinala Kupa UEFA i svega što je bilo.

O Ivici Osimu mogu reći samo sve najljepše, najbolje. Znam da je bio i vrhunski nogometaš, u svoje vrijeme jedan od najboljih igrača...

U trenerskom poslu napravio je sjajan rezultat i u Austriji sa Šturmom, a poslije i u Japanu. Svima nama s ovih prostora otvorio je vrata međunarodne trenerske scene.

Osima je nekada želio angažirati i slavni Real iz Madrida. Smatrate li da je šteta što stručnjak Osimovog kvaliteta nije preuzeo bar jedan vrhunski klub Realovog ranga, a imao je priliku za to?

- Možda je to šteta... No, u Austriji je sa Šturmom napravio vrhunsku stvar, bio je prvak, igrao Ligu prvaka. Nekad čovjek i ne dobije ono što bi najviše volio, ali je, opet, napravio sjajne rezultate, za povijest.

Susret u Londonu

Jeste li imali priliku da u posljednje vrijeme gledate reprezentaciju BiH, od dolaska na klupu Roberta Prosinečkog?

- Nisam mnogo, jer nam se obično poklapaju termini utakmica. No, bio sam nedavno s Robijem u Londonu pa smo dugo pričali. Znam, otprilike, šta se dešava, ali i to da on radi pravi posao. Robi je sigurno sjajno rješenje za reprezentaciju BiH. To već pokazuju i rezultati, i sa Sjevernom Irskom i s Austrijom, a ja sam i prije starta Lige nacija znao da će on složiti sve stvari kako treba. Nogometni savez BiH sigurno je pogodio s angažmanom Robija.

U našem prethodnom razgovoru, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i Vašeg odličnog rezultata, osvajanja titule viceprvaka, rekli ste da se radujete svakom dolasku u Sarajevo...

- Zašto ne? Uvijek rado idem tamo gdje su ljudi koji vole sport, nogomet, i koji ga i razumiju, cijene, poštuju.

A, na kraju krajeva, kad smo igrali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i cijelo Sarajevo i Bosna su navijali za nas. Zašto ne, dolazim drage volje.

U subotu je na programu 117. vječiti derbi između sarajevskih gradskih rivala. Hoćete li doći na Koševo?

- Ne znam kakav je plan i program Sedmog sportskog simpoziju “Simposar”, ali iskreno, volio bih pogledati tu utakmicu. Nikad nisam prisustvovao tom derbiju tako da bi mi bilo drago da iskoristim ovu priliku i dođem na Koševo.

Znam da je to veliki derbi, najveći u Bosni i Hercegovini. Ako se ukaže prilika, rado bih to pogledao.

Ko Vam je bliži, bordo ili plavi tim?

- Dragi su mi i jedan i drugi klub, još od vremena kad sam i ja za Velež igrao bivšu jugoslavensku ligu.

Znam da su Željezničar i Sarajevo kroz povijest imali dobre, vrhunske igrače, ali i trenutke. Ne, ne mogu vam reći na čijoj ću strani biti.



"Vatreni" će opet biti pravi

U grupi sa Španijom i Engleskom, u prva dva kola Lige nacija osvojili ste “samo” bod. Kad ćemo ponovo gledati “Vatrene” u izdanju sličnom onome sa SP-a u Rusiji?

- Nama su cilj kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. To sam rekao i prije početka Lige nacije... Nama je to novo UEFA-ino takmičenje došla prerano, jer imamo mnogo problema s igračima koji nisu imali odmora.

Zbog toga sam i najavio da ne možemo očekivati velike stvari u Ligi nacija, ali kad nam bude trebalo, ono što je nama cilj, Evropsko prvenstvo i kvalifikacije, ponovo ćemo biti pravi.



Iz lične karte

Zlatko Dalić rođen je 26. oktobra 1966. godine u Livnu.

U igračkoj karijeri branio je boje splitskog Hajduka, Dinama iz Vinkovaca, Budućnosti iz Podgorice, Veleža i Varaždina.

Trenirao je Varaždin, Rijeku, Dinamo iz Tirane, Slaven Belupo, El-Fejsal, El-Hilal, El-Ain te reprezentaciju Hrvatske, s kojom je ove godine bio drugi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.