FRANCUSKA

Hadžibegić za "Avaz" iz Pariza: Sarajevo se uspjelo uzdignuti

Piše: G. Š.

7.11.2018

Red Star našeg trenera Faruka Hadžibegića, koji je minulog vikenda debitirao na klupi ovog francuskog drugoligaša, iznenadio je favorizirani, drugoplasirani Brest i osvojio bod na gostovanju (1:1). Njegovim dolaskom u Red Star Bosna i Hercegovina sada ima tri trenera u zemlji svjetskih prvaka, Vahid Halilhodžić vodi Nant, a Mehmed Baždarević FC Pariz.

Remi na debiju

Hadžibegić je prošle sedmice preuzeo Parižane na 19. mjestu (od 20 ekipa), sa samo osam osvojenih bodova iz 12 utakmica...

- Dobro smo prošli na mome debiju... Brest ima bolju ekipu od nas, bilo nam je gusto u većem dijelu prvog poluvremena. Međutim, mi smo prvi došli u vodstvo, u 34. minuti, i kasnije bili čak i bolji. Možda smo sa još jednim golom mogli i „prelomiti“ utakmicu, ali sam zadovoljan i remijem. Kad si 19. na tabeli, onda ti je bitan svaki bod, pogotovo onaj koji osvojiš na strani. A mi smo igrali protiv ekipe koja ima aspiracije da uđe u Prvu ligu – komentira Hadžibegić iz Pariza za „Dnevni avaz“.

Šef stručnog štaba Red Stara, kako kaže, još se, u hodu, upoznaje s igračkim kadrom.

- Još ne znam imena svim fudbalerima. Međutim, ja sam optimista. Ovo je klub koji je predodređen da bude broj dva u Parizu. Naravno, PSG-u niko ne može prići. Red Star je ovdje u Parizu najstariji klub - objašnjava naš stručnjak.

Hadžibegićev sadašnji klub je, inače, drugi najstariji francuski klub. Osnovan je davne 1897. godine, a u svojim vitrinama ima i pet trofeja Kupa Francuske.

- Red Star je veoma popularan klub. Ovdje je naš Safet Sušić Pape završio karijeru - podsjeća Hadžibegić.

Na pitanje sjećaju li se Papeta još u klubu, Hadžibegić odgovara:

- Nisu to isti ljudi, premda da budem iskren, o Papetu još nismo ni razgovarali. Nismo imali vremena za neke lakše teme. Također, više ne igramo na stadionu na kojem je za Red Star igrao Pape, nego prave novi. Trenutno smo domaćini izvan grada. Inače, ovdje je u Drugoj ligi prosjek gledalaca između 5.000 i 10.000.

U 14. kolu Red Star dočekuje petnaestoplasirani Bezije, koji ima pet bodova više...

- Moramo pobijediti. Ne mogu reći ništa drugo.

Vječiti derbi 

Neizbježna tema s Hadžibegićem je FK Sarajevo.

- Nisam gledao cijeli 117. vječiti derbi zbog obaveza. Međutim, moram konstatirati da mi je bilo žao što stadion nije bio pun, te da mi je drago što je Sarajevo zasluženo pobijedilo. Moj klub s Koševa je danas stabilan, što je jako bitno, jer smo se nakon onih 8:0 s Atalantom bojali za to, odnosno šta i kako će biti dalje. Sarajevo se uspjelo uzdignuti. Zadovoljan sam zbog toga, sve je OK - za kraj ističe Hadžibegić.

Bit će još puno sekiranja 

- Jednostavno, ovo je klub koji mi odgovara po svemu, od činjenice da živim u Parizu do novog izazova. Sportska situacija u klubu jeste komplicirana, ali se može izvući. Ima posla, neće biti lako – bit će još puno sekiranja, ali možemo do cilja – optimista je nekadašnji selektor BiH.

Ravaneli protukandidat

Glavni protukandidat Hadžibegiću za klupu Red Stara bio je Italijan Fabricio Ravaneli (Fabrzio Ravanelli). Međutim, Parižani su se odlučili za našeg stručnjaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.