LIGA PRVAKA

Veliko iznenađenje u Beogradu: Crvena zvezda na Marakani srušila Liverpul

Odigrane dvije utakmice 4. kola najjačeg klupskog takmičenja u Evropi

AFP

Avaz Sport

6.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Crvena zvezda je u Beogradu na stadionu "Rajko Mitić" priredila veliko iznenađenje savladavši Liverpul rezultatom 2:0 u okviru 4. kola grupe C Lige prvaka. Heroj beogradskog tima bio je Milan Pavkov s dva gola, a mrežu "Redsa" tresao je u 22. i 29. minuti. 

Engeski tim imao je prvi napad na meču, međutim nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Zvezdi. U 3. minuti prvi šut ka golu Liverpula uputio je Nenad Krstičić, ali je lopta otišla pored gola. Prvi ozbiljniji napad "Redsi" su imali u 8. minuti, no Džejms Milner (James) je traljavo šutirao glavom sa distance. Minutu kasnije, Zvezda je imala prvi prvi udarac u okvir gola. Marko Marin ušao je po lijevoj strani u kazneni prostor, ali je slabo šutirao iskosa i golman Liverpula Alison (Alisson) bez problema prihvatio loptu. 

U 15. minuti Degenek je spustio loptu Vujadinu Saviću koji je u gužvi šutirao iz okreta, ali preko prečke gola Liverpula. Dvije minute kasnije, "Redsi" su uzvratili preko Danijela Staridža (Daniel Sturridge) koji je glavom šutirao preko prečke. Nakon toga ponovo je Staridž imao priliku kada je šutirao  sa svega tri četiri metra, ali je lopta zakačila nekog u odbrani Crvene zvezde i završila u korneru.

U 22. minuti Crvena zvezda je došla do vodstva nakon što je Marko Marin fantastično izveo korner, najviši u skoku bio je Milan Pavkov koji je odlično šutirao glavom i savladao Alisona za 1:0. Nakon postignutog gola beogradski tim nastavio je da napada, a to im se isplatilo u 29. minuti kada su došli do novog gola.  

"Redsi" su izgubilki loptu u opasnoj zoni, Milan Pavkov krenuo je u solo akciju i na kraju raspalio s dvadesetak metara, a lopta je završila kraj desene stative u mreži Alisona za velikih 2:0. Šokirani igrači Liverpula pokušali su da odmah uzvrate. Prvo je Muhamed Salah (Mohamed) šutirao sa 16 metara, ali preko gola, da bi nakon toga Lalana (Lallana) glavom pokušao sa desetak metara, ali je lopta u stomak pogodila Filipa Stojkovića i završila u korneru. U 35. minuti Staridž je šutirao sa 17 metara, ali pored gola.  Pokušavali su "Redsi" da se vrate u meč, ali im do kraja prvog poluvremena to nikako nije uspjelo, te je Crvena zvezda na odmor otišla s dva gola prednosti.

Zvezda je prva zaprijetila i u drugom poluvremenu kada je Marin šutirao sa desetak metara, lopta u ruku pogodila Džejmsa Milnera, ali sudija Lahoz nije svirao ništa jer je smatrao da nije bilo namjere da se igra rukom. Nakon toga ponovo je Liverpul preuzeo inicijativu, redale su se prilike pred golom domaćina, ali Zvezda se hrabro branila i čuvala stečenu prednost. 

U 56. minuti lopta je došla na lijevoj strani do Robertsona koji je centrirao, a zatim je pogodila Bena i promijenila smjer, te završila na gornjoj strani prečke.  U 63. minuti Salah je šutirao poslije kornera, ali je lopta pogodila vanjski dio mreže. Posljednjih dvadesetak minuta "Crveno-bijeli" su se povukli pred svoj gol i strpljivo branili.

U 71. minuti poslije kornera, Borjan je izbio loptu na ivicu kaznnog prostora, te je ona došla do Salaha koji je šutirao, ali Egipćanin nije imao sreće i pogodio je stativu. Četiri minute kasnije, iznenada se ukazala prilika za kontru Zvezde, međutim Gobeljić je za malo zakasnio na ubačaj. Pokušavali su "Redsi" do kraja svim silama doći do gola, ali Crvena zvezda se uspjela odbraniti i na kraju zasluženo slavila veliku pobjedu protiv vicešampiona Evrope. 

U grupi A Klub Briž je kao gost uvjerljivo savladao Monako kojeg s klupe vodi Tijeri Anri (Thierry Henry). Na kraju je bilo 4:0, a golove za goste postigli su Hans Vanaken u 12. i 15. minuti iz penala, Vesli (Wesley) u 24., te Rud Vormer (Ruud) u 85. minuti. 

Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.