LEGENDA

Na današnji dan Aleks Ferguson postao je trener Mančester junajteda, a ostalo je historija

1.500 utakmica, 895 pobjeda, 38 trofeja

Arhiv

Index.hr

6.11.2018

Na današnji dan prije 32 godine Aleks Ferguson (Alex) postao je menadžer Mančester junajteda.

Tačno 1.500 utakmica, 895 pobjeda, 38 trofeja Fergusonov je rezultat u 27 godina na klupi Junajteda, što ga čini najuspješnijim menadžerom u historiji kluba, a Mančester junajted je u tom razdoblju svakako najuspješniji engleski klub.

Ipak, sve se počelo mijenjati prije pet godina nakon što je veliki Aleks otišao u zasluženu trenersku penziju. Na klupu je stigao Dejvid Mojes (David Moyes) i "Crveni đavoli" su preko noći prestali biti zastrašujuća ekipa protiv koje nitko nije želio igrati u eri Aleksa Fergusona. Trinaest naslova Premijer lige, pet FA kupova i dvije Lige prvaka osvojio je Škot u Junajtedu. A otkako je otišao, Junajted nije osvojio nijedan naslov engleskog prvaka, ali jest jedan FA Kup, jedan Komjuniti šild i Liga kup te naslov pobjednika Evropa lige.

Junajted nije zabio pet golova u jednoj utakmici otkako nema Fergusona 

Mojes je izdržao samo jednu sezonu, slavni Holanđanin Van Gal (Gaal) nije ostao puno duže nakon njega, a od 2016. Žoze Murinjo (Jose Mourinho) je menadžer kluba.

Puno ulaže u pojačanja, Pol Pogba (Paul) je stigao kao najskuplji igrač u historiji kluba, ali rezultati ne opravdavaju uloženo. Osim već navedenih brojki, sada je izašla još jedna informacija koja pokazuje koliko Junajted zaostaje za najvećim konkurentima svih ovih sezona.

Od odlaska Fergusona Junajted nije u jednoj utakmici zabio pet golova. Za usporedbu, Čelzi je u tom periodu takvo nešto uspio napraviti sedam puta, Arsenal osam, Totenhem devet, Liverpul 12, a Mančester siti čak 21 put.

Manchester United have not scored 5+ goals in a Premier League game since Sir Alex Ferguson’s departure. Their closest rivals have done it 57 times between them since then. from r/soccer

Također, vrlo lako se može dogoditi da se klub zahvali i Murinju do kraja sezone. "Crveni đavoli" su se malo stabilizirali nakon katastrofalnog ulaska u sezonu, ali i dalje drže tek sedmo mjesto Premijeršipa.

Sutra gostuju kod Juventusa u 4. kolu Lige prvaka. S obzirom na to da imaju samo dva boda više od trećeplasirane Valensije, još će se morati potruditi za prolazak grupne faze takmičenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.