POSEBNI ZAHTJEVI

Ovo su četiri bizarne klauzule koje je Mbape tražio u svom ugovoru s PSG-om

Briljira u najvećem francuskom klubu

AFP

Index.hr

7.11.2018

Njemački "Der Spiegel" objavio je četiri klauzule koje je Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) zajedno sa svojim ocem posebno tražio u ugovoru s PSG-om.  

Jedan od najboljih nogometaša svijeta stigao je u Pariz Sen Žermen za nešto više od 190 miliona eura. Prvo ga je PSG prošle sezone posudio za 46 miliona kako bi izbjegao kaznu zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a prije ove sezone ga i službeno kupio za 140 miliona eura.

Mbape briljira u najvećem francuskom klubu, a odigrao je vrhunsko Svjetsko prvenstvo u Rusiji te oduševio javnost time što je plaću sa SP-a donirao u dobrotvorne svrhe. Ipak, čini se da, kao i većina nogometnih zvijezda današnjice, Mbape ima posebne zahtjeve za one koji ga žele imati u svom klubu. Neki od njih su doista bizarni.

Privatni avion i viša plaća od Nejmara ako... 

Ako Mbape osvoji "Zlatnu loptu" koju dodjeljuje "France Football", automatski bi postao najplaćeniji igrač kluba, što znači da bi pretekao Nejmara (Neymar), koji trenutno ima tu čast. U još jednoj klauzuli piše da bi u slučaju osvajanja nagrade za najboljeg nogometaša svijeta protekle sezone imao privatni avion koji bi mogao koristiti 50 sati u jednoj godini. Parižani su oba zahtjeva na kraju odbili. 

Privatni treninzi s ocem 

Zanimljivo, iz nekog razloga postoji posebna klauzula u kojoj Mbapov otac ima zagarantiran pristup svim treninzima kluba. Uz to ima i privatne treninge sa sinom. U klubu su se s ovim zahtjevom složili.

Osiguranje od kršenja finansijskog fer-pleja

Od PSG-a je tražio da mu dostave bankovna jamstva i potvrde monetarnog fonda da neće biti kažnjeni od FIFA-e zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Upravo zbog toga su ga Parižani prvo samo posudili. Jedna od kazni za nepoštovanje fer-pleja je i izbacivanje kluba iz Lige prvaka. Ako bi se dogodilo nešto takvo, Mbape ima klauzulu u ugovoru koja mu jamči finansijsku kompenzaciju u tom slučaju. 

Dodatno, iz nekog je razloga agent Mbapea zaradio 7,25 miliona eura u njegovom prelasku u PSG. U "Spiegelu" ne znaju zašto, ali nagađaju da bi razlog mogao biti podizanje cijene i licitacije s više klubova kako bi Monaku osigurao što veću odštetu. Mbape je imao veliku želju prvo otići u Real, ali otac ga je nagovorio na ostanak u francuskoj ligi. 

Najbizarnija klauzula - 30.000 eura za lične zaposlenike i stanarinu 

Petogodišnji ugovor od 50 miliona eura uz pet miliona bonusa kod potpisa dobio je Mbape od Parižana. Ipak, to mu nije bilo dovoljno. U posebnoj klauzuli od kluba je tražio 30.000 eura koji bi pokrili troškove batlera, vozača i tjelohranitelja i stanarinu, a "Spiegel" navodi da su tu klauzulu Parižani prihvatili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.