LOZANA

Aleksander Čeferin jedini kandidat za predsjednika UEFA-e

Bio bi to njegov drugi mandat

Arhiv

Fena

8.11.2018

Slovenac Aleksander Čeferin, koji je na čelu Evropske nogometne federacije (UEFA) od septembra 2016., jedini je kandidat za predsjedničku stolicu na predstojećim izborima, koji će biti održani u februaru naredne godine.

Čeferin je time još prije izbornog kongresa u Rimu praktično osigurao novi mandat, saopćila je danas UEFA.  

Čeferina je za drugi mandat na mjestu predsjednika UEFA-e 21. avgusta predložio Nogometni savez Slovenije, zajedno s još sedam evropskih nacionalnih nogometnih saveza. Otada su mu podršku dali i drugi savezi, među kojim i nogometni savezi Francuske i Njemačke.

Pedesetjednogodišnji advokat je u septembru 2016. naslijedio Francuza Mišela Platinija (Michel), koji je bio prisiljen da odstupi, nakon što ga je suspendirao Međunarodni sud za sport (CAS) u Lozani.  

Na prijevremenim izborima u Atini Čeferin je prije dvije godine u glasanju sa 42:13 pobijedio Holanđanina Mihaela van Praga (Michael van Praag) i postao sedmi predsjednik UEFA-e.

Prije njega tu dužnost su obavljali Danac Ebe Švarc (Ebbe Schwartz), Švicarac Gustav Viderker (Gustav Wiederkehr), Italijan Artemio Franki (Artemio Franchi), Francuz Žak Žorž (Jacques Georges), Šveđanin Lenart Johanson (Lennart Johansson) i Platini (Michel Platini).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.