RAZGOVORI

Mitar Mrkela za "Avaz". Protiv Liverpula smo bili odvažni i hrabri

Treba biti realan i reći da smo mi u ovoj grupi Lige prvaka i dalje autsajderi

G. Š.

8.11.2018

Svjetski mediji, a posebno otočki, ostali su u čudu poslije poraza (0:2) Liverpula u Beogradu od Crvene zvezde. Nikome, naime, nije jasno kako je tim koji vrijedi 30 ili 40 miliona eura, mogao savladati ekipu čija se vrijednost, prema njemačkom Transfermarktu, procjenjuje na skoro milijardu ili 913.000.000 eura. Dvostruki strijelac za Beograđane bio je napadač Milan Pavkov.

Veličanstven meč

- To je bila veličanstvena utakmica - kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela te dodaje:

- Sve je od samog početka bilo na visokom nivou, od ambijenta do svega ostalog. Naši igrači su u utakmicu ušli odvažno i hrabro, jer su već u Liverpulu, gdje smo poraženi, imali dosta dobrih perioda igre. U Beogradu smo cijelu utakmicu igrali baš dobro, na visokom nivou, i zasluženo smo pobijedili.

“Crveno-bijeli” poslije četiri odigrana meča u Ligi prvaka imaju isto toliko bodova te se nalaze na posljednjem mjestu u grupi, ali Pari Sen Žermen ima samo bod više, a Liverpul i Napoli dva. Dakle, sve je otvoreno. 

- Treba biti realan i reći da smo mi u ovoj grupi i dalje autsajderi bez obzira na veliku pobjedu koju smo napravili nad Liverpulom. Taj trijumf će sigurno utjecati na samopouzdanje naših igrača – kaže Mrkela.

U Sarajevu je posljednji put bio prije godinu i po, kao direktor mlađih reprezentativnih selekcija Srbije.

- Bio sam tom prilikom u Nogometnom savezu BiH, zajedno sa Savom Miloševićem, i dogovarali smo regionalnu saradnju. Iz Sarajeva, inače, uvijek nosim najljepše uspomene. U Sarajevu mi je uvijek bilo lijepo. Gostoprimstvo je na visokom nivou, a u glavnom gradu BiH imam i veliki broj prijatelja, i Husrefa Musemnića, i Refika Šabanadžovića, i Mešu Baždarevića, i mnoge, mnoge druge - rekao je Mrkela.

Dubok trag

Na konstataciju da su u bivšoj Jugoslaviji Sarajevo i Zvezda uvijek imali i više nego dobre odnose, sportski direktor Beograđana dodaje:

- Tako je, imali smo izvanredne odnose zahvaljujući ljudima koji su bili u tadašnjim upravama. Kod nas je i tada bio Dragan Džajić, a u Sarajevu pokojni Svetozar Vujović. Mnogi su igrači iz Sarajeva dolazili da igraju u Zvezdu, od Srebrenka Repčića, Radomira Savića, Husrefa Musemića, Riste Vidakovića do Refika Šabanadžovića iz Želje.

Dubok trag u Zvezdi je ostavio i Sead Sušić, a članovi kluba iz Beograda bili su i Enes Bešić, Miralem Zjajo, Goran Jurić, Elvir Bolić... Danas crveno-bijeli dres nosi još niz igrača iz Bosne i Hercegovine, od bivšeg našeg reprezentativnog golmana Nemanje Supića, koji je rođen u Gacku, do Srđana Babića iz Banje Luke, Miloša Rodića iz Drvara, Marka Marina iz Bosanske Gradiške, Dejana Joveljića iz Bijeljine...

- Tako je... Bosanci su izvanredni fudbaleri, imaju nešto posebno, ne samo u znanju nego i u karakteru. U svakom slučaju, to su igrači koji su odlični za ekipu, za pravljenje rezultata - kaže direktor Zvezde.



Nije nam bilo lako protiv Sarajeva, Želje i Veleža


Mrkela se sjeća i utakmica koje je igrao na Koševu, Grbavici i drugim bh. stadionima.

- U moje igračko vrijeme, i Sarajevo i Željo su bili izvanredni timovi, koji su osvajali i titule prvaka u staroj Jugoslaviji, što, složit ćete se, nije bilo nimalo lako. A i onda su, kad nisu bili prvaci, često znali da pomute račune favoritima. Favoritima za titulu nikad nije bilo lako igrati protiv Sarajeva i Želje, ni u Beogradu, a kamoli u Sarajevu. Slično je bilo i sa mostarskim Veležom – prisjeća se Mrkela.


Musemić je bio strijelac i na moj lošiji centaršut

U razgovoru sa Mrkelom posredovao je trener Sarajeva Husref Musemić...

- Lijepo je sjetiti se tog našeg tandema... Husref je znao pogoditi i na moj lošiji centaršut. S Husrefom sam i danas na vezi, čujemo se, ponekad i vidim - kaže Mrkela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.