PRIZNANJE

Dalić proglašen najboljim trenerom Evrope

I male zemlje, kada vjeruju u sebe, i kada puno rade, mogu ostvariti veliki uspjeh

Dalić: Najbolji trener u Evropi. AFP

Index.hr

10.11.2018

Zlatko Dalić proglašen je najboljim trenerom Evrope. Hrvatski selektor gostovao je kao predavač na 39. simpoziju AEFCA-e u Antaliji, gdje je u izboru Asocijacije evropskih nogometnih trenera dobio veliko priznanje.

Naš najveći uspjeh prije ovogodišnjeg SP u Rusiji bilo je treće mjesto na Mundijalu 1998. godine u Francuskoj. Iako smo imali vrlo kvalitetne nogometaše, 20 godina nije dolazio uspjeh. Nakon što sam imenovan selektorom reprezentacije, zapitao sam se zašto ne uspijevamo u tome i krenuo u potragu za rješenjem. Pokazali smo na Svjetskom prvenstvu da i male zemlje, kada vjeruju u sebe, i kada puno rade, mogu ostvariti veliki uspjeh -  rekao je Dalić. 

Dalić je još jednom ispred sebe stavio nogometaše, koji su, kako kaže, odradili najveći dio posla u Rusiji, a posebno je pohvalio kapitena Luku Modrića.

- Zapravo, to nije bio moj, nego uspjeh mojih nogometaša. Sve što sam napravio je da sam ih postavio na pravo mjesto, odabrao najbolju taktiku i na kraju implementirao. Vrlo je bitno to što smo u momčadi imali igrača kao što je Modrić. Bio je moja desna ruka i puno mi je pomogao - naglasio je rođeni Livnjak.

Iako su se igrači poput Mandžukića, Ćorluke i Subašića oprostili od reprezentacije, Dalić vjeruje kako Hrvatska može napraviti veliki uspjeh i na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Možemo ostvariti veliki uspjeh i na predstojećem Euru. Biti uvijek na vrhu nije lako za male zemlje kao što smo mi, ali mi to možemo - zaključio je Dalić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.