REPREZENTACIJA

Prosinečki u intervjuu za UEFA-u: Liga nacija je zanimljivo takmičenje, BiH se može plasirati na EP

Novo takmičenje odlična zamjena za prijateljske utakmice

Prosinečki: Liga nacija je zanimljivo takmičenje. Arhiv

Avaz Sport

12.11.2018

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki u intervjuu za UEFA-u kazao je da je Liga nacija zanimljivo takmičenje jer se ipak igra za neke bodove i kroz nju se može plasirati na Evropsko prvenstvo te da je odlična zamjena za prijateljske utakmice.

- Kad je bilo izvlačenje, nismo ni znali kako će to sve funkcionirati, ali mislim da kroz ovo vrijeme reprezentacije su igrale tek onako prijateljske utakmice. Ovdje se ipak igra takmičarski i tako da imaju neke grupe, bodovi, tako da je sigurno puno zanimljivije. Uz to sve, dobiva se i neki novac koji daje UEFA. Možeš ući u prvu grupu, možeš ispasti u drugu, tako da je po mome vrlo zanimljivo takmičenje - rekao je Prosinečki.

Istakao je da je igračima psihološki jače igrati ovakve utakmice. 

- Igračima i svima je puno psihološki jače igrati ovakve utakmice, kada se igra za neke bodove, kada se igra za nešto, nego prijateljske, što ne znači, kad igraš za reprezentaciju, da ćeš manje dati. Mislim da svi selektori stavljaju najbolje, a uvijek imaju jednu prijateljsku poslije toga. Uglavnom, ova Liga nacija je takmičarska i puno je zanimljivija nego na papiru - rekao je popularni Robi. 

Potom se osvrnuo i na našeg narednog protivnika u Ligi naciji, reprezentaciju Austrije. 

- Bez daljnjega, grupa ima odlične reprezentacije. Austrija je reprezentacija koja sigurno napreduje, tako da možda nisu bili ove godine na Svjetskom prvenstvu, ali vidi se da ima dobre igrače i vidi se veliki pomak u tome posljednjih godina. 

Prosinečki smatra da BiH ima dobre igrače te da se reprezentacija može plasirati na Evropsko prvenstvo.

- Svaka utakmica je značajna za nas, utječe i na FIFA-in ranking, sigurno nije bezazleno što smo ove dvije utakmice pobijedili. Mislim da BiH ima dobru reprezentaciju i talentirane igrače, ali, nažalost, do sada nije otišla na veliko takmičenje osim u Brazilu. Rijetko je otišla na završnicu s ovakvom reprezentacijom i igračima koje ima - između ostalog je kazao Prosinečki.  

Koje su to najbolje reprezentacije svijeta, koji su ključni igrači "Zmajeva" za Prosinečkog i još mnogo toga, možete saznati u videoprilogu ispod. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.