LIGA NACIJA

"Zmajevima" u Beču sudi neiskusni Škot, sin čelnika UEFA-e

Njegov tek drugi zvanični meč na kojem će biti glavni sudija kada su u pitanju nacionalne selekcije

Dalas: Od 2015. godine FIFA-in sudija. Twitter

Jasmin Alibegović/Avaz Sport

14.11.2018

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u četvrtak u Beču od 20.45 sati na stadionu "Ernst Happel" odlučujući meč Lige nacija protiv Austrije. 

Glavni arbitar na tom susretu bit će Endru Dalas (Andrew Dallas) iz Škotske, sin nekadašnjeg vrhunskog arbitra Hjua Dalasa (Hugh), koji je danas jedan od glavnih ljudi zaduženih za delegiranje sudija u UEFA-inim takmičenjima.

Tridesetpetogodišnji Škot od 2015. godine FIFA-in je sudija i spada u kategoriju mlađih arbitara koji bi tek u budućnosti trebali dijeliti pravdu na većim takmičenjima. 

Zanimljivo je da će ovo Dalasu biti tek drugi zvanični meč na kojem će biti glavni sudija kada su u pitanju nacionalne selekcije (prije ove, sudio je duel kvalifikacija za SP 2018. godine između San Marina i Norveške).

Sudio je i tri meča grupne faze Evropa lige, kao i dvije utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka. Što se samog suđenja tiče, Dalas je karakterističan po tome što relativno lako dijeli žute kartone.

Asistirat će mu Grim Stjuart (Graeme Stewart) i Dejvid Mekgeči (David McGeachie), sudije iza golova su Donald Robertson i Euan Enderson (Anderson), dok je četvrti sudija Sin Kar (Sean Carr).

Sigurno se može reći da mladog Škota u Beču čeka jedan od najtežih zadataka u ne baš dugoj karijeri. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.