OPERACIJA BEČ

Foda: Trebamo, moramo i želimo svim silama pobjedu protiv BiH

Jasna poruka

Foda: Meč će odlučiti sitnice. Arhiv

Avaz Sport

14.11.2018

Nogometna reprezentacija Austrije održala je pres-konferenciju uoči sutrašnjeg meča protiv Bosne i Hercegovine u okviru petog kola Lige nacija. 

Selektor Austrije Franko Foda (Franco) poručio da je njegova selekcija jednostavno mora slaviti sutra protiv BiH da bi zadržali šanse za plasman dalje.

Pripreme su trajale tri dana. Bile su veoma dobre iako smo imali kratko vrijeme, tek smo se jučer u potpunosti okupili. Radili smo dosta na napadu i odbrani. Cijela ekipa je maksimalno fokusirana na sutrašnji meč. Situacija u grupi je jasna. BiH ima devet bodova i dovoljan im je i remi. Mi trebamo pobjedu, moramo i želimo da pobijedimo. Utakmica u Zenici je bila tijesna, mogli smo i tamo dati gol. Vjerujem da će sitnice odlučiti sutrašnji meč. Znamo šta želimo igrati, bitno je da imamo posjed lopte i da igramo našu igru - rekao je Foda. 

Novinare je interesiralo nalazi li se Foda pod prvim velikim pritiskom, s obzirom na to da Austrija u najgorem slučaju može biti i treća u grupi te ispasti u C ligu. 

Ja kao trener cijeli život osjećam pritisak. Malo je utakmica, ali bitno je da mi imamo sutra sve u svojim rukama. Bitno je da imamo sve u rukama ako pobijedimo BiH i onda u Sjevernoj Irskoj možemo sve odlučiti u našu korist. O drugim scenarijima ne želim pričati. Modus takmičenja je kompliciran, moguće je da i kao drugi idemo dalje, ali ne mislimo sada o tome. Bitno je da sutra pobijedimo i sve ćemo dati da bude tako - rekao je selektor Austrije. 

Nakon njega, novinarima se obratio kapiten Julian Baumgartlinger, koji se vratio u tim nakon povrede.

- Lijepo je biti s ekipom. Sutra počinje 50 posto takmičenja. BiH je u boljoj poziciji od nas, ali mi želimo da damo maksimum i pobijedimo kako bismo zadržali šanse da idemo dalje. Spremni smo i želimo pobjedu - rekao je Baumgartlinger.

Kapiten Austrije zna odakle domaćinima prijeti najveća opasnost. 

- Sigurno da je bitno da imamo posjed lopte i da smo kreativni. BiH je brza u kontrama i znamo kako su opasni Džeko i Pjanić. Plan je da imamo loptu u posjedu i da je ne gubimo tako lako. Znamo odakle nam prijeti najveća opasnost i sigurno je da ćemo dati sve da ih zaustavimo - poručio je Baumgartlinger.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.