OPERACIJA BEČ

Edin Višća za "Avaz": Nema kalkulacija, idemo na pobjedu

Austrijanci nisu bolja reprezentacija od nas, svi smo pojedinačno svjesni toga

Višća: Pobjedom smo otvorili Ligu nacija, a tako je želimo i zatvoriti. Avaz

Piše: (Od specijalnog izvještača „Dnevnog avaza“ iz Beča) Goran Šumar

14.11.2018

Krilni napadač našeg državnog tima Edin Višća veliki je optimista pred odlučujuću utakmicu u Ligi nacija – grupa B, koju „Zmajevi“ igraju u četvrtak (20.45 sati) na bečkom stadionu “Ernst Hapel”.  

- Spremni smo za utakmicu odluke - tvrdi Višća i dodaje:

Nova pobjeda

- I u prvoj utakmici protiv Austrije, na terenu zeničkog Bilinog polja (1:0), dobro smo im odgovorili i taktički i trkački. Mislim da isto tako trebamo igrati i u Beču, maksimalno koncentrirani i disciplinirani. Austrijanci nisu bolja reprezentacija od nas, svi smo pojedinačno svjesni toga. Uvjeren sam da ćemo na „Ernst Hapel“ stadionu dati sve od sebe, pa i više nego u Zenici. I zašto ne reći i to, za pobjedu nad Austrijom. Idemo na pobjedu, jer tako smo otvorili Ligu nacija, a tako je želimo i zatvoriti. Na stadionu će biti puno naših navijača iz svih krajeva Evrope, koje želimo ponovo obradovati, kao i sve ostale Bosance i Hercegovce.

Ni selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki ne da nikome reći da su Austrijanci favoriti u Beču, iako su desetak mjesta ispred „Zmajeva“ na FIFA-inoj rang-listi, te imaju više od 100 miliona eura skuplji tim.

- Austrijanci, ponavljam, nisu bolji tim od nas. Danas igra kolektiv, disciplina i zajedništvo na terenu. A mi smo u prethodnim utakmicama dokazali da imamo jak kolektiv. Normalno, bilo je i nekih propusta, ali činjenica je da rastemo iz utakmice u utakmicu. Za sve što radiš na terenu, obično dođe nagrada na kraju. To ste vidjeli u prethodne tri utakmice Lige nacija.

Višća ne želi puno, kako kaže, komentirati Austrijance.

- Gledali smo ih i prije prve utakmice u Zenici. Međutim, sve je do nas. Mi moramo da se pripremimo i psihički i fizički kako bismo odradili utakmicu na najbolji mogući način. Možemo ih pobijediti i u Beču, zašto ne, nisu oni neki bauk, ali su dobar tim. Ponavljam, imamo kvalitet i, što je najbitnije, jak kolektiv. Zbog toga sam optimista. Ponovo smo spremni da odigramo dobru utakmicu i pokušamo pobijediti. Znači, u predstojeći meč ulazimo bez kalkulacija - kaže Višća.

Našoj reprezentaciji je za ostanak na prvom mjestu dovoljan i bod.

- Prije nekoliko godina smo igrali s istim protivnikom na istom stadionu i ostvarili remi. Znam da će na tribinama biti odlična atmosfera i da ćemo se mi osjećati kao da igramo na domaćem terenu. To će nam biti samo još jedan dodatni motiv, premda kada igraš za državni tim, nije ni potrebna nikakva dodatna motivacija ili neki specijalni motiv, konstatira najbolji fudbaler turskog Bašaršehira.

Lider i u Turskoj

Nakon 12 kola turske elite Bašaršehir naših Višće i Rijada Bajića je lider, sa četiri boda prednosti nad gradskim rivalom Galatasarajem.

- Zadovoljan sam svakako, čim ti je ekipa na prvom mjestu, moraš biti sretan. Lideri smo i u Ligi nacija i u Turskoj. Također, zadovoljan sam i svojim igrama te idemo dalje. Ima još puno utakmica do kraja sezone, ali za sada ide sve dobro. Uvijek može i još bolje, naravno.

Krajnje je vrijeme da Bašaršehir „ukrade“ titulu velikanima turskog fudbala.

- Borimo se s tim ciljem posljednje dvije-tri godine. Međutim, ove sezone smo i iskusniji, zreliji. U svakom slučaju, uradit ćemo sve da na kraju turske elite prvi prođemo kroz cilj. Tome se iskreno nadamo svi u klubu - za kraj kaže Višća.

Na terenu ćemo se odužiti našim navijačima

- Gdje god da igramo, naši navijači su uz nas. Nadam se da ćemo im se na terenu odužiti za njihovu podršku i da ćemo na kraju zajedno slaviti i u Beču - ističe Višća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.