LIGA NACIJA

Odbrana godine Kaspera Šmajhela za prolaz Danske

U direktnom meču za prolaz, Skandinavci prošli dalje

Trenutak kada je Šmajhel odbranio Bejlov udarac. Printscreen

Avaz Sport

17.11.2018

Danska je pobjedom 2:1 u Velsu u sjajnom i uzbudljivom dvoboju s najvećim rivalom za prvo mjesto u skupini B ili drugoj Ligi nacija, kolo prije kraja osigurala prolaz u elitni rang novog UEFA-inog takmičenja.

Gosti su u Kardifu poveli u 42. minuti golom Nikolaja Jorgensena (Nikolai) nakon odlične i brze kontre. Na 2:0 povećao je Martin Brajtvejt (Braithwaite) u 88. minuti zakucavanjem lopte u rašlje.

Minutu prije kraja Geret Bejl (Gareth Bale) nakon pogrešne procjene i kasnog izlaska Kaspera Šmajhela (Schmeichel) s gola uspijeva smanjiti na 1:2, ali to je ostao konačan rezultat.

Danska je tako na najteži i najslađi način, pobjedom u gostima u izravnom meču s najvećim rivalom, osigurala Ligu A.

Ali, ko zna kako bi završio ovaj meč i ko bi izborio prvo mjesto skupini i plasman u viši rang, da osam minuta prije kraja i pri rezultatu 1:0 za Dansku, njen golman nije izveo čudo.

Bale je na 25 metara od gola iskosa s desne strane odlično ljevicom pucao iz slobodnjaka, gađajući bliže, lijeve Šmajhelove rašlje. Gol se činio neminovan, ali danski golman letom pod prečku od tamo fantastično čupa loptu i tako omogućava svojoj reprezentaciji zadržavanje prednosti i veliku pobjedu. 

Njegovu odbranu pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.