LEGENDE

Španci baš cijene “Zmajeve”

Piše: Goran ŠUMAR

18.11.2018

Nekadašnji kapiten i selektor našeg državnog fudbalskog tima Meho Kodro, koji u San Sebastijanu, gdje se skrasio nakon velike igračke karijere, čeka novi trenerski angažman, u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je večerašnju prijateljsku utakmicu Španije i Bosne i Hercegovine u Las Palmasu (20.45 sati).

Veliki protivnik 

- Ovakvu utakmicu, protiv velikog protivnika, nismo mogli igrati u boljem momentu, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo mi, ali i, ja bih rekao, trenutnu krizu u reprezentaciji Španije - kaže legendarni Kodro i dodaje:

- „Furija“ nije baš nešto u ovom momentu, kao ekipa. Naravno, imaju izvanrednih igrača, Španija je uvijek jaka reprezentacija, ali u posljednje vrijeme imaju malo problema. Zbog toga mislim da nije loš moment da igramo protiv jednog takvog protivnika.

Kodro očekuje da će Španci sutra nastupiti u kombiniranom sastavu.

- Vidim da ima dosta nekih kombinacija, nagađanja, alternativa, priča, ali i kritika. Njihov selektor Luis Enrike u prethodnih pet utakmica, koliko je na klupi Španije, koristio je ili isprobao 27 igrača. Prema tome, do sada je bilo mnogo promjena, a ova utakmica s nama je svakako prijateljska, tako da očekujem još neko novo lice. Ne znam detalje, ali očekujem kombinovani sastav - izjavio je bivši golgeter Veleža, Real Sosijedada, Barcelone...

Na pitanje kako Španci gledaju na predstojeću utakmicu, Kodro odgovara:

- Oni su više fokusirani na dosadašnja dešavanja u njihovim utakmicama Lige nacija, a posebno na posljednje dvije utakmice koje su po 2:3 izgubili od Engleske kod kuće i Hrvatske u gostima. Malo su zabrinuti, ima dosta kritika u medijima, tako da duel s nama vide baš kao prijateljski. Veću važnost predstojećoj utakmici daju Luis Enrike i sami reprezentativci nego javnost.

Jednostavno, Enrike i “Furija” moraju vratiti povjerenje koje je izgubljeno u posljednje dvije utakmice. Zbog toga očekujem da će duelu s našim timom, bez obzira na to što je prijateljskog karaktera, pristupiti maksimalno ozbiljno - opominje Kodro.

Naš sagovornik je kao fudbaler često igrao protiv Enrikea.

- Luis je dobar momak, a ne trebam ni napominjati da je bio pravi igrač. Također, mišljenja sam da je dobar trener. I na klupi je energičan kao što je bio i igrač. Uglavnom, ima veliko iskustvo. Na kraju krajeva, ne bi toliko dugo bio u Barceloni, gdje je kao trener osvojio devet trofeja... U reprezentaciji Španije sada pokušava ubaciti neke svoje detalje, što ga je koštalo poraza u posljednje dvije utakmice – ističe Kodro.

A krenuo je odlično, s pobjedom 2:1 u Engleskoj, te 6:0 protiv Hrvatske i 4:1 na gostovanju kod reprezentacije Velsa.

- Imao je baš furiozan početak, gdje su Španci u tri utakmice postigli 12 golova, ali posljednji su porazi sve to malo, tako da kažem, uzburkali, poljuljali. Međutim, nema dileme da je on dobar trener... Budući da imamo neke zajedničke prijatelje, nakon završetka karijere smo se i vidjeli nekoliko puta – otkriva Kodro.

Jak kolektiv

Kako smo saznali u razgovoru s legendarnim Mostarcem, Špance nije iznenadio plasman našeg državnog tima u A-grupu Lige nacija.

- Naravno, i španski mediji prate našu reprezentaciju. Spominju taj naš plasman u A-ligu, ali imajući u vidu da oni ovdje veoma cijene sve reprezentacije s Balkana, nije ih začudilo naše prvo mjesto u konkurenciji s Austrijom i Sjevernom Irskom. Oni su, kako ističu, očekivali da će naša reprezentacija čak i dominirati u grupi. Uglavnom, svi komentari o našem državnom timu vrlo su pozitivni - prenosi Kodro.

Nekadašnji sjajni golgeter iznio je i svoj stav o “Zmajevima”.

- Ne znam je li bilo očekivano da ćemo baš ovako odraditi posao u našoj grupi, ali smo apsolutno zasluženo osvojili prvo mjesto. Nakon dugo vremena naša reprezentacija izgleda kao ekipa. To mi je posebno drago. A iz tako jakog kolektiva dolazi rezultat. Sve to je posljedica odličnog rada i plana, a također su se poklopile neke stvari. Naša reprezentacija sada se nalazi na mjestu gdje je privilegija biti, među evropskom elitom – za kraj kaže Kodro.

Premijer liga je drugačija kada u njoj igra Velež 

Svaki razgovor s Kodrom počinje i završava s rodnim gradom i „Rođenim“ – Mostar u srcu, Velež do groba.

- Ne znam je li rano to govoriti, ali mislim da su „Rođeni“ glavni favoriti za povratak u Premijer ligu BiH. Velež ima dobru ekipu, bar za naše prilike - konstatira Kodro i dodaje:

- „Rođeni“ imaju nekoliko igrača koji baš dominiraju, tako da se nadam da će se vratiti tamo gdje im je mjesto. Bez obzira na sve, Premijer liga je drugačija kada u njoj igra Velež. A sada su složili sve, od klupske administracije, infrastrukture, do terena. To mi je posebno drago. Zbog svega toga zaslužuje da se vrate u Premijer ligu.

Kenan mora biti jak 

Mehin sin Kenan, koji je odlično otvorio godinu u našem državnom timu, ali i novom klubu, danskom Kopenhagenu, u posljednje vrijeme izgubio je povjerenje trenera.

- Kenan je trenutno u specifičnoj situaciji. Ne igra, iako njegovi statistički podaci nisu loši. Ali, eto, trener Kopenhagena našao je grupu od 11 ili 12 igrača, te puno ne mijenja neke stvari kad ekipa funkcioniše. Šta je, tu je, na Kenanu je da trenira i čeka svoj moment, a kada se on ukaže, da iskoristi šansu. To je nešto najnormalnije u fudbalu, dešava se to... Znam da mu nije baš prijatno prolaziti kroz sve ovo, ali to su stvari koje se dešavaju. Mora biti jak, kako bi ponovo stekao povjerenje trenera – poruka je Kodre.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.