NOGOMET

Holandija remizirala s Njemačkom i plasirala se na završni turnir Lige nacija

Žrijeb polufinalnih parova bit će obavljen 3. decembra u Dablinu

Avaz Sport

19.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Njemačka i Holandija su Gelzenkirhenu u posljednjem kolu grupe 1 divzije A Lige nacija podijelili bodove odigravši 2:2. Ovim bodom Holandija je osigurala učešće na premijernom završnom turniru gdje će igrati četiri najbolje selekcije Evrope.

Već u prvom napadu Nijemci su imali ozbiljnu priliku. Verner (Werner) je odlično proigrao Kerera (Thilo Kehrer) na desnoj strani, ali je PSG-ov igrač šutirao visoko preko gola. Njemačka je do vodstva došla u 9. minuti kada je Gnabri (Gnabry) sjajno proigrao Vernera koji iz prve s 20 metara pogađa sami ugao za 1:0. 

Dvije minute kasnije, ponovo je Gnabri pronašao Vernera ali je ovaj s vrha peterca promašio loptu. U 14. minuti Holandija je imala dobru priliku iz slobodnog udarca, međutim lopta je pogodila samo živi zid. 

U 20. minuti na semaforu je već bilo 2:0 za Njemačku. Kros (Kroos) je odigrao krasnu loptu preko zadnje linije Holanđana za Sanea koji se malo spetljao, ali onda dobro šutira, a lopta se odbila od Tetea i završila u mreži gostiju za 2:0. Holandija je u nastavku pokušavala pomoću kratkih paseva da iskoristi neku rupu u odbrani Njemačke, no bezuspješno.  

U 30. minuti Gnabri je šutirao s ruba kaznenog prostora, ali ravno u ruke golmana gostiju Kilesena (Cillessen). Četiri minute kasnije, Blind je odlično ubacio s krila, a Sule glavom umalo savladao svog golmana Nojera (Neuera), ali je lopta otišla preko gola u korner. U 40. minuti Niko Šulc (Nico Schulz) je odlično ubacio s lijeve strane, Gnabri je u skoku bio bolji od De Ligta, ali je lopta otišla malo pored gola i na odmor se otišlo pri vodstvu Njemačke od 2:0.

I u nastavku meča, Nijemci su prvi zaprijetili. Verner je prošao po desnoj strani i dobro pucao, ali je Kilesen uhvatio loptu. U 56. Holandija je uputila prvi šut u okvir gola. Promes je šutirao iskosa s lijeve strane, ali ravno u Nojera. U 62. minuti Verner je povukao kontru prema golu Holanđana s Van Dijkom na leđima, ali je ostao bez snage i iz velike prilike šutirao pored gola. 

Deset minuta kasnije, Rojs (Reus) se iz drugog plana ubacio iza odbrane Holandije i servirao savršenu loptu Saneu na pet metara od gola, ali je De Ligt malo zasmetao Saneu i očistio loptu.  U 81. minuti Rojs je nakon sjajne akcije ubacio za Milera (Müller), da bi nakon toga Van Dijk odbio loptu do Šluca koji je iz voleja pogodio Tetea. Nadu Holandiji u 85. minuti vratio je Promes fantastičnim udarcem u malu mrežicu za 2:1. Konačnih 2:2 postavio je Van Dijk spektakulartnim golom u 91. minuti meča. 

Na finalnom turniru A divizije koji će biti odigran u Portugalu od 5. do 9. juna 2019. godine naći će se Holandija Švicarska, Engleska i Portugal. Žrijeb polufinalnih parova bit će obavljen 3. decembra u Dablinu, dan nakon što se odrede grupe u kvalifikacijama za EURO 2020.

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.