NOGOMET

Vraća se nekadašnji Kup kupova, evo kakav je format i kad će se igrati

Treće klupsko kontinentalno takmičenje po kvalitetu trebalo bi se zvati UEL 2

UEFA: Uvodi treće klupskog kontinentalno takmičenje. Arhiv

Index.hr

20.11.2018

Evropska nogometna organizacija (UEFA) prije dva mjeseca najavila je i potvrdila skorašnje osnivanje, uz Ligu prvaka i Evropa ligu, i trećeg klupskog kontinentalnog takmičenja.

Poboljšana verzija Kupa kupova 

Format novog takmičenja još nije poznat, ali pretpostavlja se da će biti sličan nekadašnjem Kupu pobjednika kupova koji je ukinut 1999. godine. U takmičenju bi trebali sudjelovati svi pobjednici nacionalnih kupova u Evropi. 

Tokom 2. ili 3. decembra u Dablinu se očekuje i službeno predstavljanje još bezimenog klupskog međunarodnog takmičenja, koje bi trebalo početi u sezoni 2021./2022.

Prema najavama, treće evropsko klupsko takmičenje po kvaliteti trebalo bi se zvati UEL 2. Kao i u Ligi prvaka, nakon kvalifikacija u grupnoj fazi sudjelovat će 32 kluba. Lige petice bile bi privilegirane pa bi engleska, španska, njemačka, italijanska i francuska liga imale po jednog direktnog sudionika.

Četvrtkom u tri termina, osvajač putuje u Evropa ligu 

Utakmice bi tokom grupne faze na rasporedu trebale biti četvrtkom u tri termina (16.30, 19, 21 sat). Termini od šesnaestine finala pa do finala bili bi rezervirani četvrtkom za 19 i 21 sat. Šampion bi direktno stekao pravo nastupa u Evropa ligi, kao što se i pobjednik Evropa lige automatski plasira u Ligu prvaka.

Prema uzoru na Ligu prvaka, trećeplasirani klubovi nakon završetka grupne faze Evropa lige nastavit će se takmičiti u nokaut fazi UEL-a 2.  

Finansijski okviri trenutno su nepoznati. S obzirom na pretpostavljeni takmičarski kvalitet i manjak televizijskog i sponzorskog interesa, ne očekuje se veći nagradni fond.

Mnogi klubovi, poput andorskih i moldavskih te latvijskih i albanskih, nisu dovoljno kvalitetni za kontinentalna takmičenja pa se osnivanjem novog takmičenja i njima pruža prilika za sudjelovanje, a zauzvrat se, vjerovatno, očekuje njihova podrška aktuelnoj evropskoj aristokraciji tokom, primjerice, predsjedničkih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.