EKSKLUZIV

Vladimir Petković: U Lucernu je bilo ludo i nezaboravno

Bosna ima tim za evropsku elitu

Petković: Nedostajalo mu šest igrača

G. Š.

20.11.2018

Švicarska našeg fudbalskog stručnjaka Vladimira Petkovića u odličnoj utakmici posljednjeg kola Lige nacija – grupa A razbila je Belgiju sa 5:2 te osvojila prvo mjesto i plasirala se na završni turnir, koji će se igrati narednog ljeta u Portugalu.

Dvije greške

Belgija je u Lucernu poslije samo 17 minuta vodila sa 2:0 golovima Edena Hazarda, ali su Švicarci golom Rikarda Rodrigeza (Ricardo Rodriguez) iz penala te sa dva pogotka napadača bh. porijekla Harisa Seferovića do poluvremena okrenula na 3:2.

Iako su gubili, Belgijanci su i u tom trenutku bili na prvom mjestu, jer su prvu utakmicu kod kuće dobili sa 2:1, ali je prvo Niko Elvedi (Nico) u 62. minuti povisio na 4:2, a Seferović šest minuta prije kraja kompletirao het-trik za 5:2 i potpuni potop najbolje selekcije na FIFA-inoj rang-listi.

- Bilo je ludo i nezaboravno - rekao je Petković u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” te je dodao:

- Dva puta pogriješimo na otvorenju utakmice, a veliki protivnik, kakva je sigurno selekcija Belgije, to ne prašta. U tim trenucima bilo je važno da ne primimo i treći gol, odnosno morao sam smiriti situaciju i taktički promijeniti koncepciju. Sretno smo dobili penal i onda smo se počeli dizati. U drugom poluvremenu smo ih razvalili. Belgijanci su jaki, ali smo ih baš nadigrali.

Mnogi fudbalski stručnjaci, svjetski mediji... ostali su u čudu i nevjerici nakon spektakularnog preokreta protiv najbolje selekcije na FIFA-inoj rang-listi.

- To je odjeknulo kao bomba, u cijelom svijetu. Niko se nije nadao tome, pogotovo ne nakon rezultata od 0:2, jer nama je bilo dovoljno 1:0 ili 2:1 da budemo prvi u grupi. No, ovako smo došli do cilja na još ljepši način - konstatira rođeni Sarajlija na privremenom radu u Švicarskoj.

Ova generacija najboljih belgijskih fudbalera nikad nije primila pet golova.

- Ne sjećam se ni ja da im je neko postigao toliko pogodak. Ipak, nisu oni bez razloga tamo gdje jesu, najbolja selekcija na rang-listi. I oni sami su i prije utakmice bili sigurni da će zadržati prvo mjesto – prenosi nekadašnji centarfor kluba s Koševa.

Reprezentacija Švicarske, podsjetimo, imala je velikih problema uoči utakmice odluke u Lucernu.

- Nedostajalo mi je šest igrača, kompletna centralna odbrana. Cijelu sedmicu sam pripremao ekipu za ovu utakmicu te sam morao riskirati u prijateljskom meču i s Katarom, koju smo odigrali u četvrtak. Jednostavno, želio sam da protiv Belgijanaca imam svježu ekipu – ističe Petković.

Neizbježna tema sa Petkovićem je naš državni tim i plasman elitnu grupu Lige nacija.

- Zasluženo i uvjerljivo. Počinje da se vidi kontinuitet rada selektora Roberta Prosinečkog, koji je zaslužio sve čestitke, naravno, kao i igrači te svi ostali koji su učestvovali na tom putu. Treba nastaviti u tom pravcu. Vidjet ćemo koga ćemo i mi i Bosna izvući u redovnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo – Petkovićev je komentar na prvo mjesto “Zmajeva” u grupi B Lige nacija.

Petković tvrdi da se BiH može ravnopravno nositi s najboljim evropskim selekcijama.

- Kako da ne može. No, ovdje za svaku utakmicu moraš biti spreman sto posto, i mentalno i fizički. Za motivaciju nije toliki problem, ali moraš imati igrače koji igraju dobro u kontinuitetu i za svoje klubove. U svakom slučaju, reprezentacija BiH ima tim za evropsku elitu. Robijevi izabranici mogu ravnopravno igrati u A-grupi. U A-grupi su sada i Rusija, Danska, Ukrajina... tako da će biti zanimljivo, pogotovo kad vidiš da su ispali Njemačka i Hrvatska – podvlači naš sagovornik.

Smjena generacija

Velika je stvar što je Robi, kako kaže Petković, napravio i smjenu generacija i dobar rezultat.

- I mi smo u Švici napravili nešto slično. Sada imamo mladu ekipu, a igrački kadar je, također, proširen. To je napravio i Robi.

Nikad nikoga ne možeš otpisati definitivno, ali se može dati mogućnost svima onima koji to zaslužuju i zadovoljavaju određene kriterije – naglašava Petković.


Razmazio navijače

Dobrim igrama i rezultatima naš stručnjak razmazio je ljubitelje fudbala u Švicarskoj.

- Oni misle da su najbolji, skoro da je normalno da jednoj takvoj reprezentaciji kao što je Belgija, postignemo pet komada. Naravno, svi su komentari sada pozitivni, a oni ovo računaju kao četvrtfinale ili čak i polufinale na Euru. U tom rangu.

Također, lijepo je zbog ovog prvog mjesta imati kvalifikacionu grupu za Euro 2020. od pet, a ne šest reprezentacija, jer igramo dvije utakmice manje.


Seferović je bio odličan

Haris Seferović, koji je porijeklom od Sanskog Mosta, bio je igrač utakmice protiv Belgije.

- Odigrao je odlično u oba pravca, a postigao je i tri gola – kaže Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.