NJEMAČKA

Navijači pobijedili sistem: Ukidaju se bundesligaške utakmice ponedjeljkom

Nogometni savez uvažio prijedlog

Navijači Borusije Dortmud: Inicijatori ideje. Arhiv

Index.hr

21.11.2018

Bundesligaške utakmice ponedjeljkom ukinut će se od sezone 2021./2022., potvrdio je njemački nogometni savez. Ova je vijest u navijačkim krugovima doživljena kao pobjeda nad sistemom. 

Mnogobrojni navijači njemačkih klubova u proteklom su razdoblju na razne načine protestirali protiv utakmica ponedjeljkom, no njemački nogometni savez svoju je odluku opravdavao kao pomoć klubovima u vidu jednog dana odmora više nakon evropskih takmičenja u prethodnoj sedmici. 

Ova naša odluka nikako nije usmjerena protiv kluba, ali ne možemo i ne želimo prihvatiti da se bundesligaške utakmice igraju ponedjeljkom. Organizirati utakmice u terminima kada niko nema vremena za odlazak na stadion pokazuje monstruoznu ravnodušnost prema socijalnoj komponenti koju nogomet ima za navijače koji ovaj sport čine toliko važnim. Za ligu koja se ponosi svojim rasprodanim stadionima utakmice ponedjeljkom siguran su put u propast - saopćenje je najvatrenijih navijača Borusije Dortmund prije negoli su krajem februara 2018. godine bojkotirali ligašku utakmicu s Augsburgom. 

Prijedlog uvažen 

Budući da su se navijački masovni pritisci nastavili, reagirali su i klubovi. Jednoglasno su predložili njemačkom nogometnom savezu kako nema potrebe ići protiv volje onih koji zapravo čine suštinu nogometa.

Prijedlog je uvažen i na snagu će stupiti sezone 2021./2022. jer se njemački nogometni savez početkom prošle sezone televizijskim pravima obvezao da će se prvoligaške utakmice - osim petka, subote i nedjelje - odigravati i ponedjeljkom, sve do kraja sezone 2020./2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.