ODLUKA Specijalna pravila UEFA-e

"Zmajevi" u kvalifikacijama za EP 2020. ne mogu igrati protiv Kosova

Ograničenje zbog političkih razloga

J. Alibegović
21.11.2018 18:17

Reprezentacija BiH: Neće moći biti u istoj grupi s Kosovom

Foto: Arhiv

Nakon što je kompletirana grupna faza Lige nacija, UEFA je zvanično potvrdila jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine koji će se održati 2. decembra u Dablinu. 

S obzirom na to da su "Zmajevi" smješteni u drugom šeširu, za protivnika neće moći dobiti selekcije Njemačke, Islanda, Ukrajine, Danske, Švedske, Rusije, Austrije, Velsa i Češke Republike.

Jakosne grupe za žrijeb kvalifikacijskih grupa za EP 2020.: 

- bubanj finalista Lige nacija (4): Švicarska*, Portugal*, Holandija*, Engleska*

- bubanj 1 (6): Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

- bubanj 2 (10): Njemačka, Island, BiH*, Ukrajina*, Danska*, Švedska*, Rusija, Austrija, Vels, Češka

- bubanj 3 (10): Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska*, Norveška*, Srbija*, Finska*, Bugarska, Izrael

- bubanj 4 (10): Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija*

- bubanj 5 (10): Makedonija*, Kosovo*, Bjelorusija*, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci

- bubanj 6 (5): Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino

*Ekipe koje su osigurale plej-of Lige nacija

Prije samog žrijeba UEFA je donijela nekoliko specijalnih pravila te se tako reprezentacija BiH zbog političkih razloga neće moći susresti s Kosovom. S Kosovom u grupi ne može biti ni Srbija, a onemogućeni su i eventualni mečevi između Ukrajine i Rusije, Armenije i Azerbejdžana, kao i Gibraltara i Španije. 

Ograničenja postoje i u vezi s predalekim destinacijama, a UEFA je dozvolila samo jedan takav par. Ovo pravilo prilikom žrijeba se odnosi na: 

Azerbejdžan: s Gibraltarom, Islandom ili Portugalom.

Island: s Armenijom, Kiprom, Gruzijom ili Izraelom.

Kazahstan: s Andorom, Engleskom, Francuskom, Farskim Otocima, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Republikom Irskom, Škotskom, Španijom ili Velsom. 

Osim ovog pravila, najviše dvije reprezentacije u čijim državama postoji rizik od zimskih uvjeta tokom godine mogu biti zajedno u grupi, a to se odnosi na: Bjelorusiju, Estoniju, Farske Otoke, Finsku, Island, Latviju, Litvaniju, Norvešku, Rusiju i Ukrajinu.

Također, u kvalifikacionoj grupi neće moći da se sastanu više od dvije države koje učestvuju u organizaciji Evropskog prvenstva 2020. godine, a prvenstvo Starog kontinenta igrat će se u Azerbejdžanu, Danskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Republici Irskoj, Rumuniji, Rusiji, Škotskoj i Španiji.

NA VRH