ASOVI

Dejan Savićević za "Avaz": Drago mi je što je Robi odveo BiH u elitni rang

Stadione treba da prave država i općine, a ne savezi, tvrdi legendarni igrač Zvezde, Milana, Rapida...

Savičević: Liga nacija opravdala očekivanja

G. Š.

23.11.2018

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević prisustvovao je jučer otvorenju novog administrativnog sjedišta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Kako kaže, u Sarajevo je došao kao prijatelj NSBiH.

- Drago mi je što sam danas ovdje te što je NSBiH napravio ovakvu zgradu i još bolje uvjete za funkcioniranje cjelokupnog fudbala u Bosni i Hercegovini - rekao je jučer za naš list legendarni Savićević, nekadašnji igrač podgoričke Budućnosti, Crvene zvezde, Milana i Rapida iz Beča.

Kako komentirate stavove nekih kritičara koji kažu: “Prave se zgrade, a infrastruktura stadiona u svim zemljama regionu i dalje je loša”?

Mlađi uzrasti

- Složio bih se s tim da nam je infrastruktura loša... No, naši savezi nisu u prilici i nemaju pare da mogu napraviti stadione koji koštaju 30, 40 ili 50 miliona eura. Zna se ko treba da gradi stadione.

Ko?

- Stadione treba da prave država i općine. A fudbalski savezi treba da prave pomoćne terene i neke druge, manje objekte za poboljšavanje postojeće fudbalske infrastrukture, posebno za mlađe uzraste.

No, velike zahvate, kao što su gradnja stadiona, a dobar stadion danas košta oko 50 miliona eura, treba da prave država i lokalne zajednice. Ipak je tih 30, 40 ili 50 miliona eura velika cifra za bilo koji savez sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako ocjenjujete novo UEFA-ino takmičenje Ligu nacija?

- Mislim da je Liga nacija opravdala očekivanja. U svakom slučaju, imam pozitivno mišljenje o njoj, jer je to takmičenje već u prvoj godini postojanja pokazalo vrijednost.

Bosna i Hercegovina i Srbija bile su prve u svojim grupama B i C tako da imaju još jednu šansu da se, ako to već ne uspiju kroz redovne kvalifikacije, domognu jednog velikog takmičenja - Evropskog prvenstva 2020. godine.

Borba za Euro

oVaš nekadašnji saigrač iz reprezentacije bivše Jugoslavije Robert Prosinečki odveo je reprezentaciju BiH u elitni rang Lige nacija, grupu A...

- Drago mi je što su Bosna pod vodstvom Robija, kao i Srbija, osvojile prvo mjesto u Ligi nacija i plasirale se u viši rang. Žao mi je što to nije pošlo za rukom i ostalim reprezentacijama iz bivše Jugoslavije.

No, svima nama preostaje da se sljedeće godine kroz kvalifikacije pokušamo domoći tog velikog takmičenja.



Problemi sa povredama

Reprezentacija Crne Gore u Ligi nacija, grupa C, nije uspjela iznenaditi favoriziranu Srbiju.

- Tokom kompletnog takmičenja, pratili su nas pehovi sa povredama igrača, ali i lošim suđenjem. Naprimjer, u posljednjoj utakmici u Beogradu (2:1 za Srbiju, op. a.) igrali smo bez pet standardnih igrača tako da ne možemo biti nezadovoljni urađenim. Naprotiv. Zadovoljan sam i želim da stručni štab i momci to znaju.

Inače, u prvom poluvremenu meča u Beogradu imali smo sreću zbog promašaja Aleksandra Mitrovića sa penala. U nastavku smo odigrali izuzetno dobro, imali smo periode u kojima smo bili bolji. Dali smo gol, onaj poništeni zbog ofsajda, bio je regularan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.