USPJESI

Ponos Gračanice

Obojica su kao pioniri počeli igrati u Bratstvu, kod trenera Halilovića

Šerbečić: Član norveškog Rozenborga

H. Č.

26.11.2018

U novoj generaciji mlade nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nalaze se i djeca gračaničkog Bratstva, Besim Šerbečić (član norveškog velikana Rozenborga) i Nardin Mulahusejnović (igrač višestrukog prvaka Slovenije Maribora).

Prve kontakte s bubamarom počeli su na gradskom stadionu Luke u Gračanici, pod palicom trenera mladih selekcija Bratstva Mirsada Halilovića Miće.

Jedna duša

- Iako su još bili djeca, vidjelo se još tada da će od njih biti dobri nogometaši, jer su iskazivali talent i nevjerovatnu upornost. Grizli su na terenu. Besim je došao do pionira, i onda se obreo u gradačkoj Zvijezdi, a Nardin je godinu igrao za kadete Željezničara, pa se vratio u Bratstvo, iz koga je otišao u Zrinjski.

Hvala Bogu, sada obojica naših dragulja igraju u velikim klubovima, i mi koji se bavimo trenerskim poslom ubijeđeni smo da će i Besim i Nardim dogurati daleko - kaže Halilović.

- Sretan sam zbog poziva selektora Vinka Marinovića u mladu selekciju, sretan sam i zbog postignutog gola protiv Azerbejdžana. Ova selekcija diše jednom dušom, igramo jedan za drugoga i obećavamo još bolje igre u dresu s državnim grbom - poručio je mladi Mulahusejnović.

Sretni su i u njegovoj porodici u naselju Škahovica kod Gračanice. Otac Fadil kaže:

Mali tereni

- Sin je s pet-šest godina počeo “pikati” loptu na malim terenima. Družio se kao dijete s Besimom Šerbečićem, sadašnjim članom Rozenborga, komšijom iz susjednog naselja Džakule. Igrali su turnire na u malom nogometu.

O Šerbečiću ne treba trošiti rijeci, o njemu govore njegova djela na zelenom tepihu. I on je u svijet nogometa krenuo iz Gračanice, pa preko Zvijezde iz Gradačca dospio u Radnik iz Bijeljine, a sada je član slavnog Rozenborga. 


Šerba ima svoj turnir

Šerbečić je sa 19 godina doživio da se u njegovim rodnim Džakulama kod Gračanice igra turnir pionira “Stopama Besima Šerbečića”, na kojem je Šerba dijelio nagrade. Njegov nastavnik tjelesnog odgoja Sanel Zaketović ističe da je Besim još kao učenik osnovne škole osvajao pehare i medalje u nogometu, što je potvrdio i Besimov dugogodišnji trener, profesor tjelesnog odgoja Almir Devedžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.