AZIJA

Na Filipinima igrači zarade i do 240.000 dolara

Amerikanci su pokvarili ovu ligu

Vidaković: Igrači i treneri dobro plaćeni

G. Š.

28.11.2018

Nekadašnji fudbaler kluba s Koševa i reprezentativac bivše Jugoslavije Risto Vidaković (49) već drugu godinu je šef stručnog štaba filipinskog kluba Ceres–Negrosa. Međutim, trenutno odmara u Španiji, kako kaže, na relaciji Madrid – Barcelona.

Pod ugovorom

- I dalje sam pod ugovorom sa Ceres–Negrosom, trebao bih se vratiti na Filipine poslije Nove godine, ali gledat ću da se ne vratim. Naravno, ako nađem angažman negdje bliže - u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže Vidaković.

Prije odlaska na Filipine, Vidaković je 2013. i 2014. trenirao Motaguau iz Hondurasa, koju je također napustio zbog nostalgije.

- Po povratku iz Hondurasa skrasio sam se u Madridu, ali nisam radio ništa dvije godine. A znate kako je to u fudbalu, kad ne radiš dvije sezone, svi te zaborave. Zbog toga sam bio „prinuđen“ da odem na Filipine, a i Ceres–Negros mi je poslao zanimljivu ponudu. I eto, tamo radim već dvije godine.

Na pitanje kakav se fudbal igra na Filipinima, Vidaković odgovara:

- To je, otprilike, nivo naše Druge lige. Međutim, igrači i treneri su dobro plaćeni. Naprimjer, igrači godišnje zarađuju, u prosjeku, od 60.000 do 240.000 američkih dolara. Mislim da su igrači previše plaćeni za jednu takvu ligu.

Nikada niko s naših prostora, bar koliko nam je poznato, nije trenirao nijedan klub na Filipinima.

- Ni ja ne znam nijednog našeg trenera da je radio dolje. Filipinska liga je relativno nova. Njima je fudbal nekada bio sport broj jedan, međutim, onda su došli Amerikanci i sve to pokvarili. Sad ponovo pokušavaju da ga vrate na to prvo mjesto, tako da su tek prije dvije godine napravili profesionalnu ligu.

U razgovoru sa Vidakovićem saznali smo da još nema nijednu ponudu iz Evrope, ali se nada da bi je uskoro mogao dobiti.

Jača liga

- Ako ne bude ništa interesantno, vratit ću se na Filipine. Ipak, bolje je kad radiš nego kad ne radiš - ističe Vidaković.

Evropski mediji ovih dana sve češće špekuliraju o interesiranju Reala iz Madrida za našeg napadača Edina Džeku, tako da je i to neizbježno pitanje za nekadašnjeg asa kluba s Koševa.

- Znam da Realu treba špic, traže ga. Ne znam šta su čekali do sada. A Džeko je trenutno jedan od interesantnijih špiceva, mada i oni i sad imaju mnogo staru ekipu.

To im je i najveći problem, imaju puno veterana. Svi su već na zalasku karijere, od Serhija Ramosa, Luke Modrića do Karima Benzeme - govori Vidaković.

Navodno, skauti Reala su gledali Džeku i u Las Palmasu.

- Šta ga imaju gledati, k'o da ga ne znaju? Ko god bar malo poznaje fudbal, zna ko je Edin Džeko. Šta ga imaju više gledati.

U svakom slučaju, mislim da bi Džeko mogao pomoći Realu. Znate kako, kad malo bolje analizirate vrhunsku fudbalsku scenu, nema puno specijalno dobrih špiceva kao što je Džeko – za kraj kaže Vidaković, koji je, osim u klubu s Koševa, igrao i za Crvenu zvezdu, Betis, Osasunu i Ejido.

A kao trener radio je u reprezentaciji Srbije, Mursiji, Betisu...




Raduje me plasman bordo tima

Vidakovića raduje trenutni plasman kluba s Koševa.

- Žao mi je što nisam u prilici da gledam utakmice Sarajeva. Kada sam na Filipinama, ne mogu ništa da pratim jer je velika vremenska razlika, a sad, kada sam u Španiji, imam milion obaveza. Međutim, najvažnije je da ih ide - kaže Vidaković i dodaje:

- Žao mi je što će moj veliki prijatelj Esad Selimović teško izboriti povratak s Olimpikom u bh. elitu. Velež ima veću podršku sa svih strana. Ipak, „Rođeni“ su veliki klub i trebaju se vratiti u Premijer ligu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.