BELGIJA

Nema odustajanja, izborit ćemo opstanak

Piše: F. IBRULJ

4.12.2018

Drugog juna 2007. godine, u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2008. godine, Bosna i Hercegovina je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” savladala Tursku 3:2. U 89. minuti gol za pobjedu je postigao Mostarac Adnan Čustović. Iako je igrao premalo za državni tim, taj gol je, svakako, obilježio njegovu reprezentativnu karijeru. 

 Odlazak u Sloveniju

Njegova igračka karijera je počela u Veležu, ali se zbog rata nastavila prvo u Sloveniji, zatim je uslijedio boravak u Francuskoj, prije nego što se skrasio u Belgiji. Najdublji trag je ostavio u Muskronu, gdje se zadržao četiri godine. Potom slijedi Gent, s kojim uzima Kup Belgije, a onda se završila priča preko Žerminala i Turnaia, barem ona igračka.

Nakon što je okačio kopačke o klin, Čustović se odlučio za trenerski posao i krenuo stopama velikog broja uspješnih mostarskih stručnjaka koji su ostavili ili još ostavljaju trag po Evropi i svijetu. Prošle sezone je u belgijskoj elitnom rangu odradio solidan posao s Ostendeom, ove je preuzeo Beveren u nezahvalnom trenutku, kada se klub bori za opstanak.

Međutim, Čustovića to ne brine, zasukao je rukave, radi, vjeruje u ekipu koju ima na raspolaganju.

- Jedini cilj je izboriti opstanak, sistem takmičenja je takav u Belgiji, pa moramo izbjeći to posljednje mjesto. Nema predaje, još je puno utakmica, nastavljamo, radimo, treniramo, ja ću učiniti sve kako bismo ispunili cilj. Naravno, neuspjeh ekipe bio bi veliki moj neuspjeh u karijeri. Trenutačno smo mi na tom posljednjem mjestu, ekipa je bez pobjede duže vrijeme, ali ne odustajemo – kaže Čustović, kojeg smo uhvatili na povratku s jednog od treninga.

 Veći budžet

Naš sagovornik je uporedio Ostende i Beveren.

- U Ostendeu smo imali veći budžet, ekipa nije bila u teškom položaju kao ova. No, mislim da je čak Beveren bolje uređen kao klub po svim segmentima, organizacijski, sve nekako djeluje profesionalnije, uvjeti za rad su dobri – govori Čustović.

utakmica odigrao je Čustović za Bosnu i Hercegovinu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.