LEGENDE Član Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH

Bajević za "Avaz": Imamo ekipu za Euro 2020

Piše: Goran ŠUMAR

Legendarni Mostarac Dušan Bajević (70), koji je i kao igrač i kao trener i sportski radnik stavio dubok pečat na naš, ali i evropski fudbal, u razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao je žrijeb kvalifikacija za Euro 2020.

Ostvariti cilj

- Naša grupa nije loša. Jednostavno, nije ništa posebno, ni teška, ni lagana. Mislim da možemo očekivati plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo - kaže Bajević i dodaje:

- Svaka grupa je teška na svoj način. Međutim, ova naša je mogla biti i mnogo teža.

Naš tim je u Ligi nacija pokazao kvalitet, tvrdi naš poznati stručnjak, koji je zvjezdane trenerske trenutke doživio u Grčkoj.

- Također, izabranici Roberta Prosinečkog su u novom UEFA-inom takmičenju pokazali da vjeruju u sebe, što je veoma bitno. Jeste da su sada tu i Grci i Italijani te Finci, ali ja vjerujem u naš tim (po dvije prvoplasirane selekcije iz svake kvalifikacione grupe idu direktno na Euro 2020 – op. a.). Ni Finci nisu baš za potcijeniti, nisu naivan protivnik - rekao je Bajević.

Također, veoma je važno osvojiti po šest bodova u duelima s Armenijom i Lihtenštajnom.

- S obzirom na sve to, svaki protivnik ima neki svoj kvalitet, međutim, onaj koji mi posjedujemo, s igračima koje imamo te dobrim trenerom, uz želju, volju, uslove, s pravom možemo računati da ćemo proći grupu i ostvariti cilj - optimista je naš stručnjak.

Na pitanje je li ga iznenadio pad Grka u četvrtu jakosnu grupu ili četvrti šešir, Bajević odgovara:

- Nisam jer su zbog posljednjih rezultata izgubili bodove. To je tako u fudbalu. Međutim, Grčku ili Grke ne smijete nikada potcijeniti, jer i kao ekipa imaju kvalitet, ali i dobre igrače. Sad je pitanje šta će oni uraditi u svom nacionalnom timu - izjavio je Bajević.

Dobre pripreme

Bajevićev AEK ove godine igra u Ligi prvaka, godinama se u Grčkoj ulažu velike sume novca u fudbal, ali Grci nikako ne uspijevaju da ponovo naprave uspješan državni tim. Ne moraju ponovo biti prvaci Evrope, ali sigurno imaju potencijal za drugu jakosnu skupinu...

- Slažem se... Oni uvijek posjeduju određen kvalitet, ali trenutno je situacija takva kakva jeste. Pali su nisko, ali o tom potom, sada imaju dosta vremena da se konsoliduju i spreme za predstojeće takmičenje. Ponavljam, Grci imaju dobre igrače. Prema tome, sve je jasno. Mi moramo, u svakom slučaju, više gledati šta radimo mi, da se dobro spremimo i tako dalje.

Vjerujem u naš tim i Robija

- Imamo dobrog trenera, odnosno selektora. Razgovarao sam s generalnim sekretarom Jakom Bakovićem, koji mi je rekao da će Robi uskoro biti dobro i spreman za povratak na teren. Prema tome, sve je do nas. Ponavljam, vjerujem u naš tim i Robija - rekao je Bajević.

 Uvijek pratim Velež

Neizbježna tema razgovora su Velež i „Rođeni“ – „Mostar u srcu, Velež do groba“.

- Naravno, uvijek pratim Velež. Sutra ću iz Beograda, gdje trenutno imam nekih obaveza, prvo za Sarajevo, pa potom za Mostar - kaže Bajević i dodaje:

- Drago mi je što su „Rođeni“ osvojili jesenju titulu u Prvoj ligi, jer je krajnje vrijeme da se vrate tamo gdje im je i mjesto. Kad god sam u Mostaru, često sam s mojim veležovcima...

NA VRH