USPJEH

Modrić: Nakon sezone u Zrinjskom više se ničega nisam bojao

U Premijer ligi BiH nastupao nogometaš s najprestižnijm priznanjem u nogometu

Modrić: Iskustvo iz BiH mu veoma pomoglo. Arhiv

Goal.com

6.12.2018

U ponedjeljak je Luka Modrić primio nagradu "Ballon d'Or". Tom prilikom je dao veliki intervju za "France Football", gdje se prisjetio jedne epizode s legendarnim kapitenom "Vatrenih", prenosi "Goal". 

- Bio sam u Totenhemu i prolazio teško razdoblje. Odjednom mi je stigla poruka: "Nazovi me ako želiš. Zvone". Mislio sam da me neko od mojih prijatelja zafrkava, ali kad sam nazvao broj, doista je bio Boban. Taj me naš razgovor psihološki osvježio, on je čovjek kojem sam se divio, impresionirala me njegova igračka prošlost i jednostavnost - započeo je Modrić. 

Kad su Boban, Šuker i društvo prvi put odveli Hrvatsku na postolje na svjetskom prvenstvu, Luki je bilo 13 godina. 

- Htio sam igrati kao Boban, biti lider na terenu, ključ u veznom redu, koji povezuje odbranu i napad. Poput kvarterbeka u američkom nogometu - rekao je Modrić. 

Svi njegovi prijatelji iz djetinjstva naglašavaju da Luka dobro igra košarku.

U košarci bih sigurno bio uspješan, bez obzira na visinu, bio bih dobar razigravač. Rođen sam u gradu košarke Zadru, često igrač i Realovom kampu, gdje imamo košarkaško igralište. I naravno da uvijek pobjeđujem saigrače! Ja sam najbolji nakon Dražena Petrkovića, haha! Najbolji svih vremena je Majkl Džordan (Michael Jordan), a jednu sam njegovu rečenicu držao spremljenu u mobitelu da je gledam svaki dan: "Svaki put kad padneš, opet ustaneš". Džordan se nikad nije bojao neuspjeha - otkrio je hrvatski kapiten. 

Sjetio se Luka svoga teškog puta.

- Drugi su mislili da mi je visina hendikep, ja nisam. I iskustvo iz BiH mi je veoma pomoglo. Ne osjećam se tjelesno inferioran, jači sam nego što mnogi misle, pitajte moje protivnike! Ne bojim se duela ni visine svojih protivnika. Prvu sam pojedinačnu nagradu osvojio prije 15 godina, kad sam bio na posudbi u Zrinjskom i navijači su me proglasili najboljim igračem ekipe, na osnovu moga ponašanja i doprinosa ekipi. Bh. liga veoma je zahtjevna fizički i igraču od 18 godina teško se razviti, sudije me nisu štitile. Nakon te sezone više se ničega nisam bojao - rekao je najbolji igrač svijeta.

Mnogi mu kao nedostatak navode malen broj golova. Iako ima veoma dobar udarac...

Prva stvar o kojoj razmišljam je kako dodati saigraču koji je dobro postavljen, to mi je najvažnije. Mnogi treneri tražili su da pucam češće, ali meni je ekipa ispred pojedinca - dodao je Modrić. 

Na kraju je otkrio i neke detalje iz života u Madridu:

Imam profil na Instagramu, ali objavljujem samo nogometne fotografije. Rano ustajem pa vozim djecu u školu, odem na ručak u Realov centar, potom odem po djecu, pa se kod kuće igramo, sa ženom pogledam neki film u kućnom kinu... Imam i vinski podrum s vinima iz Hrvatske, Italije, Španije i Francuske - zaključio je Modrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.