PRIČA SA SJEVERA

Fince više zanima hokej, ali ni u fudbalu nisu naivni

Finci imaju dosta kvalitetnih pojedinaca, ali kao ekipa mi ne djeluju kako treba, jednostavno, nisu uigrani, rekao je Tatomirović

Tatomirović: Finska je poznata po taktičkoj odgovornosti

G. Š.

6.12.2018

Nekadašnji kapiten kluba s Koševa Ivan Tatomirović (29) već treću godinu zaredom igra u Finskoj, koja će biti protivnik našeg državnog tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Nisu uigrani

- Ovdje nije to kao kod nas, gdje se odmah nakon žrijeba analizira sve, od protivnika do šansi za odlazak na neko veliko takmičenje. Ipak, kod nas je fudbal sport broj jedan, a ovdje nije tako, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže Tatomirović i dodaje:

- Inače, što se tiče tih fudbalskih rezultata, ovdje nisu toliko aktivni kao što je to, naprimjer, slučaj u hokeju za koji žive. Međutim, to nikako ne znači da su naivan protivnik. Također, ovdje svi fudbalski stručnjaci ili zaljubljenici znaju ko je Edin Džeko ili Miralem Pjanić, te naši igrači koji igraju na vrhunskom nivou.

Reprezentacija Finske je, kako ističe, poznata po taktičkoj odgovornosti.

- Niko ne odstupa od dogovorenog plana igre. Ne igraju lepršavo, nego vrlo odgovorno, s puno trčanja i duela. Pošto se ovdje puno forsira analiza protivnika, siguran sam da će skenirati i našeg ekonoma. Ako Finci odigraju najbolju utakmicu u životu, mogu nam napraviti problem, a inače ne vjerujem. Ipak, danas svi igraju fudbal, ali kvalitet je na našoj strani.

Gledao je reprezentaciju Finske u nekoliko utakmica.

- Naprimjer, prošle godine imali su puno problema protiv Kosova, jer svoje reprezentativne obaveze nisu shvatali ozbiljno, nego su bili više koncentrisani na klupske obaveze, jer dosta reprezentativaca igra van granica Finske. Inače, Finci imaju dosta kvalitetnih pojedinaca, ali kao ekipa mi ne djeluju kako treba. Jednostavno, nisu uigrani.

Zamjenik kapitena

Tatomirovićev klub je već počeo pripreme za novu sezonu, a prethodna je završena 27. oktobra. U Finskoj se, podsjetimo, u jednoj kalendarskoj godini odigra cijela sezone.

- To je ovdje praksa. Nakon završetka sezone novembar je ovdje slobodan, a pripreme kreću u decembru, s tim da oko Nove godine imamo desetak slobodnih dana. Ovdje se, inače, prije početka sezone, koji je uvijek zakazan za april, igra Kup – od kraja januara - za kraj kaže Tatomirović, kojeg ugovor s Mariehamnom, gdje je zamjenik kapitena, veže do decembra 2019. godine, uz opciju produženja.



 Oproštaj na Koševu

Beograđanin Tatomirović, koji je inače sarajevski zet (oženio kćerku Predraga Pašića ), uvijek s posebnim emocijama priča o FK Sarajevo.

- Naravno, pratim sve, svaku utakmicu. Moja raja iz Sarajeva redovno mi šalje strimove za prenose, a nedavno sam otkrio i „Moju-web“, pa uplatim preko interneta i gledam utakmice bordo tima. Kad god igra Sarajevo, ako mi se ne poklopi termin sa treningom ili utakmicom, ja sam pored malog ekrana. A ako se poklopi, onda ima snimak – kaže Tatomirović i dodaje:

- Čak često gledam sve moje utakmice u bordo dresu, one nastupe u Evropi, veličanstveno navijanje. Imam želju da se vratim, ali nikada nisam imao ni kontakt, ni bilo kakav razgovor o toj temi. Ne bih sada da gajim neke lažne nade, ali činjenica je da bih volio makar oproštajnu utakmicu odigrati na Koševu - izjavio je ljubimac navijača Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.